Ρούλα Σαλούρου

Να αυξηθεί κατά 8% και το εξωιδρυματικό επίδομα αλλά και το επίδομα απολύτου αναπηρίας, που χορηγεί ο ΕΦΚΑ, παράλληλα με τις παροχές που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, ζητάει με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Μετά τις ανακοινώσεις περί αυξήσεων στα επιδόματα αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ η ΕΣΑμεΑ ζητεί να υπάρξει ανάλογη μέριμνα και για τις δύο συγκεκριμένες παροχές, που δικαιούνται άτομα με βαριές αναπηρίες, όπως είναι οι παραπληγικοί, οι τετραπληγικοί και οι τυφλοί (αναπηρίες όρασης).

Υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι των δύο αυτών επιδομάτων, τα οποία όμως καταβάλλονται μέσω ΕΦΚΑ και όχι ΟΠΕΚΑ, υπερβαίνουν τα 25.000 άτομα. Το εξωιδρυματικό επίδομα ανέρχεται στα 783,30 ευρώ το μήνα. Το επίδομα απολύτου αναπηρίας καταβάλλεται μόνο σε συνταξιούχους, ως προσαύξηση στη σύνταξή τους. Προϋπόθεση χορήγησης είναι η κατάσταση της υγείας τους να επιβάλλει τη συνεχή επίβλεψη και συμπαράσταση από τρίτο πρόσωπο.

Να σημειωθεί ότι, με την ανακοίνωση της αύξησης των επιδομάτων αναπηρίας που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, από τον ίδιο των πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΕΣΑμεΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της. Σύμφωνα με την Ένωση, ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόταση που κατέθεσε η ΕΣΑμεΑ στον ίδιο, τον Νοέμβριο του 2022 αλλά και στον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στις 12.1.2023.

Η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει ότι πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, την ώρα που οι ανατιμήσεις, το ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός έχουν οδηγήσει στη φτωχοποίηση τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους σημειώνοντας ότι τα επιδόματα είχαν να αυξηθούν από το 2011.

Χωρίς να παραγνωρίζει βέβαια ότι υπάρχουν επιπλέον, σοβαρά ζητήματα προς επίλυση που συνδέονται με τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ. Υπάρχει υπουργική απόφαση από το υπ. Εργασίας που περιμένει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, που αποσυνδέει τα ορφανικά επιδόματα των ατόμων με βαριά νοητική αναπηρία από τις γονεϊκές συντάξεις. Επίσης, τονίζει ότι πρέπει να αποσυνδεθούν τα αναπηρικά επιδόματα από την απασχόληση, καθώς αυτό αποτρέπει τα άτομα με αναπηρία από την εργασία.

Παράλληλα, η ΕΣΑμεΑ αναφέρει ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί τη μόνιμη σύνδεση του αναπηρικού επιδόματος με το μηχανισμό αύξησης των συντάξεων. Κάτι που ουσιαστικά δέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης με την ανακοίνωση της αύξησης και την αιτιολόγηση αυτής.

Σε ότι αφορά τις αναπηρικές συντάξεις που αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί να τροποποιηθούν τα άρθρα 7 και 27 του νόμου Κατρούγκαλου, ώστε να αποδίδεται στα άτομα που λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη το πλήρες ποσοστό της εθνικής σύνταξης, έχοντας ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω.

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε