Σε άτομα με επώδυνη οστεοαρθρίτιδα χειρών, η θεραπεία με κολχικίνη 0.5 mg δις ημερησίως για 12 εβδομάδες δεν βελτίωσε αποτελεσματικά τον πόνο, ενώ συνοδεύτηκε και από περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet και αναδημοσιεύτηκε από την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία.

Σκοπός της μελέτης ήταν η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της ασφάλειας της κολχικίνης σε σύγκριση με το placebo σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα χειρών.

Μέθοδοι
• Διπλά-τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη ενός κέντρου (Δανία), στην οποία συμπεριλήφθηκαν ενήλικες με συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα χειρών και άλγος δακτύλων τουλάχιστον 40 mm σε μια οπτική κλίμακα 100 mm. Ως χέρι-στόχος, συμπεριλήφθηκε το χέρι με τον πιο έντονο πόνο.
• Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν 1:1 να λάβουν 0.5 mg κολχικίνης ή placebo PO δις ημερησίως για 12 εβδομάδες, μετά από διαστρωμάτωση για BMI (≥30 kg/m2), φύλο, και ηλικία (≥75 έτη).
• Το 1οπαθές τελικό σημείο ήταν η αλλαγή από το baseline στην εβδομάδα 12 στον δακτυλικό πόνο στο χέρι-στόχος, εκτιμώμενο σε οπτική κλίμακα 100 mm, με μια προεπιλεγμένη ελάχιστη κλινική διαφορά 15 mm. Εκτιμήθηκε επίσης η ασφάλεια την εβδομάδα 12.

Επελέγησαν τελικά 100 άτομα. Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία 70,9 έτη και το 69% ήταν γυναίκες. Όλοι ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Στην ομάδα της κολχικίνης, παρατηρήθηκαν 76 ανεπιθύμητες ενέργειες σε 36/50 (72%) συμμετέχοντες, και μία σοβαρή παρενέργεια (επεισόδιο ημικρανίας που οδήγησε σε εισαγωγή σε νοσοκομείο). Στην ομάδα του placebo, υπήρξαν 42 ανεπιθύμητες ενέργειες σε 22/50 (44%) συμμετέχοντες και δύο σοβαρά περιστατικά (χολοκυστίτιδα και αυξημένα επίπεδα ALT, στον ίδιο ασθενή). 

Πηγές:
https://ere.gr/assets/files/exelixis/042023/EREnews_10.4.23.pdf

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών