Ένα εμβόλιο κατά της ελονοσίας που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στην Γκάνα- πρώτη φορά που λαμβάνει έγκριση από ρυθμιστικές αρχές οπουδήποτε στον κόσμο.

«Το εμβόλιο έχει εγκριθεί για χρήση σε παιδιά ηλικίας 5-36 μηνών, την ηλικιακή ομάδα που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από ελονοσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πανεπιστήμιο.

«Ελπίζεται ότι αυτό το πρώτο κρίσιμο βήμα θα επιτρέψει στο εμβόλιο να βοηθήσει τα παιδιά της Γκάνας και της Αφρικής να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την ελονοσία», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Adrian Hill, επικεφαλής ερευνητής του προγράμματος εμβολίων R21/Matrix-M και διευθυντής του Ινστιτούτου Jenner του πανεπιστημίου, είπε ότι σηματοδότησε το «αποκορύφωμα 30 ετών έρευνας για το εμβόλιο κατά της ελονοσίας στην Οξφόρδη με το σχεδιασμό και την παροχή ενός εμβολίου υψηλής αποτελεσματικότητας που μπορεί να παρέχεται σε επαρκή κλίμακα στις χώρες που το χρειάζονται περισσότερο».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι μια αναμνηστική δόση του νέου εμβολίου κατά της ελονοσίας διατηρούσε υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι της νόσου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το φθηνό εμβόλιο θα μπορούσε να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα μέσα σε λίγα χρόνια.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα υπέδειξε ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής στη μάχη κατά της παρασιτικής νόσου που μεταδίδεται από τα κουνούπια, η οποία σκότωσε 627.000 ανθρώπους - κυρίως παιδιά από την Αφρική - μόνο το 2020.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Μαργαρίτης: Ο παράλογος χειρισμός του ιατρικού κλάδου από το ελληνικό Κράτος
Θεσσαλονίκη: Κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία
Μπρα ντε φερ γιατρών - κυβέρνησης. Στο τραπέζι αποχή από τη συνταγογράφηση. Τι σχεδιάζεται