Αν είστε προχωρημένο περιστατικό HIV, αυξάνεται ο κίνδυνος για διάφορες λοιμώξεις και ασθένειες. Ο HIV αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Καταλαμβάνει τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται Τ-κύτταρα. Όταν ο ιός καταστρέφει πάρα πολλά, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν μπορεί να αποκρούσει ιούς, βακτήρια, μύκητες και άλλες ασθένειες. Η θεραπεία με φάρμακα για τον HIV, όπως η αντιρετροϊκή θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα υγιές και να μειώσετε σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης αυτών των παθήσεων.

Ορισμένες σοβαρές λοιμώξεις εμπίπτουν σε μια σειρά παραγόντων που καθορίζουν το AIDS. Εάν έχετε ένα από αυτά, ο HIV σας έχει προχωρήσει σε AIDS.

Ευκαιριακές λοιμώξεις HIV

Οι ευκαιριακές λοιμώξεις εκμεταλλεύονται την εξασθενημένη άμυνα του σώματός σας. Μικρόβια όπως βακτήρια, ιοί, μύκητες και παράσιτα προκαλούν αυτές τις λοιμώξεις. Τα φάρμακα για τον HIV προστατεύουν από αυτές τις λοιμώξεις, αλλά υπάρχει ακόμα μια μικρή πιθανότητα να κολλήσετε. Αν δεν παίρνετε τα φάρμακα ή η κατάστασή σας έχει εξελιχθεί σε AIDS, ο κίνδυνος είναι υψηλότερος.

Οι πιο κοινές ευκαιριακές λοιμώξεις περιλαμβάνουν:

  • Πνευμονία: Αυτή η μυκητιασική λοίμωξη συσσωρεύει υγρό και φλεγμονή στους πνεύμονες.
  • Candida: Αυτή η μόλυνση συμβαίνει λόγω ενός μύκητα. Αν σχετίζεται με το AIDS, εμφανίζεται στο λαιμό σας. Αυτό μπορεί να κάνει την κατάποση δύσκολη και να προκαλέσει πράγματα όπως πόνο στο στήθος. Ονομάζεται επίσης οισοφαγική καντιντίαση, μπορεί να μετακινηθεί στους πνεύμονές σας και στα νεφρά. Σε εκείνο το σημείο, η candida μπορεί να είναι θανατηφόρα.
  • Φυματίωση: Τα βακτήρια επιτίθενται στους πνεύμονές σας. Μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλα μέρη του σώματός σας.
  • Λοίμωξη από τον ιό του απλού έρπητα: Είναι κοινή αιτία επιχείλιου έρπητα και έρπητα γύρω από τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό σας. Σε άτομα με προχωρημένο HIV, οι πληγές μπορεί να διαρκέσουν ένα μήνα ή περισσότερο.
  • Τοξοπλάσμωση: Ένα παράσιτο μολύνει τον εγκέφαλό σας. Μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και επιληπτικές κρίσεις. Οι γάτες που έχουν μολυνθεί από το παράσιτο το μεταφέρουν στα κόπρανά τους.
  • Λοίμωξη από σαλμονέλα: Αυτό το βακτήριο επιτίθεται στο έντερό σας και συνήθως προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. Σε άτομα με προχωρημένο HIV, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας μια πολύ σοβαρή λοίμωξη που ονομάζεται σηψαιμία.

Καρκίνοι που σχετίζονται με τον HIV και το AIDS

Τα άτομα με HIV έχουν περισσότερες πιθανότητες για τρεις τύπους καρκίνου. Αν έχετε HIV και ανακαλύψετε ότι έχετε έναν από αυτούς τους καρκίνους, μπορεί να σημαίνει ότι ο HIV σας έχει εξελιχθεί σε AIDS.

Σάρκωμα Kaposi: Αυτός ο καρκίνος δημιουργεί μοβ σημάδια στα πόδια ή το πρόσωπο. Σχηματίζεται στα αιμοφόρα αγγεία σας. Εμφανίζεται επίσης σε όργανα όπως οι πνεύμονές σας ή στο πεπτικό σύστημα.

Μη Hodgkin λέμφωμα: Αυτός ο καρκίνος επηρεάζει το λεμφικό σύστημα του σώματός σας. Τρεις υποτύποι αυτού του καρκίνου είναι συνηθισμένοι σε άτομα με προχωρημένο HIV και AIDS:

Επιθετικά λεμφώματα Β-κυττάρων

Πρωτοπαθές λέμφωμα του κεντρικού νευρικού συστήματος

Πρωτοπαθές λέμφωμα διάχυσης

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Μπορείτε να κάνετε απλά βήματα για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να πάθετε ευκαιριακή λοίμωξη ή καρκίνο.

Αρχικά, λαμβάνετε το φάρμακό σας για τον HIV κάθε μέρα. Διατηρεί τον ιό υπό έλεγχο, ώστε να μην μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μεταδοθεί.

Άλλοι τρόποι για να μειώσετε τις πιθανότητες επιπλοκών είναι οι εξής:

  • Κάντε ασφαλές σεξ
  • Μιλήστε με τον γιατρό σας για το ποιους εμβολιασμούς χρειάζεστε.
  • Να πλένετε τακτικά τα χέρια σας για να αποφύγετε μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν ευκαιριακές λοιμώξεις
  • Γυμναστείτε τακτικά για να ενισχύσετε την υγεία του σώματός σας από κάθε άποψηΑκολουθήστε υγιεινή διατροφή
  • Προσοχή με το νερό όταν ταξιδεύετε: Αν δεν γνωρίζετε κατά πόσο το νερό εκεί που είστε είναι ασφαλές, πιείτε εμφιαλωμένο
  • Κόψτε το κάπνισμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας