Νοσηλευτές που εκτέθηκαν για 40 λεπτά σε έντονο φως πριν τη νυχτερινή τους βάρδια είχαν λιγότερη κούραση και έκαναν λιγότερα λάθη στην εργασία τους, αναφέρει έρευνα του McGill University. Επίσης, κοιμόνταν καλύτερα μετά τις βάρδιες τους.

Ο Jay Olson, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι εφικτές αλλαγές όπως η έκθεση σε έντονο φως πριν τη νυχτερινή βάρδια μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν την κόπωση και την επίπτωσή της στην εργασιακή απόδοση-κάτι που θα μπορούσε να ωφελήσει νοσηλευτές και ασθενείς.

Οι ερευνητές επέλεξαν 60 νοσηλευτές στο McGill University Health Centre, οι οπαίοι εργάζονταν με βάρδιες –εναλλάξ μέρα και νύχτα εντός της ίδιας εβδομάδας.

Στο αρχικό διάστημα παρατήρησης των 10 ημερών, νοσηλευτές στην ομάδα πειράματος έκανε 21 λάθη. Όμως όταν εκτέθηκαν για 40 λεπτά σε έντονο φως από φορητό light box πριν τη νυχτερινή βάρδια, έκαναν 7 λάθη (μείωση κατά 67%).

Παρατηρήθηκε επίσης ότι νοσηλευτές που εκτέθηκαν το βράδυ σε φως ανέφεραν μεγαλύτερη βελτίωση της κόπωσης έναντι της ομάδας ελέγχου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Sleep Health.

Πηγές:
Sleep Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’