Παράταση έως το τέλος του 2024, δόθηκε στην αποζημίωση του εμβολίου κατά του ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) σε παιδιά.

Σε χθεσινή απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρεται πως το εμβόλιο αποζημιώνεται πλήρως σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 15 έως 18 ετών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Στην προηγούμενη απόφαση αναφερόταν ως χρονικό όριο αποζημίωσης η 31η Δεκεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ενδείκνυται σε αγόρια και κορίτσια για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς επίσης και των καρκίνων του στοματοφάρυγγα, του πρωκτού και του πέους, όπως και καλοήθων νοσημάτων σχετιζόμενων με τον ιό.

Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται εφόσον ο εμβολιασμός ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Στη χώρα μας διατίθεται το εννεαδύναμο (HPV9) εμβόλιο HPV.

Ο εμβολιασμός HPV συστήνεται για αγόρια και κορίτσια στην ηλικία 9 έως 11 ετών. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν γίνει στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως την ηλικία των 18 ετών.

Επισημαίνεται ότι το εμβόλιο HPV αποζημιώνεται πλήρως σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 15 - 18 ετών μέχρι 31.12.2024. Ο περιορισμός στην αποζημίωση δεν αφορά τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Το σχήμα εμβολιασμού, ανάλογα με την ηλικία έναρξης του εμβολιασμού, είναι το εξής:

  • Έναρξη εμβολιασμού <15 ετών: 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών (σχήμα 0, 6). Σε περίπτωση που οι 2 δόσεις γίνουν με μεσοδιάστημα μικρότερο από 5 μηνών απαιτείται και 3η δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά.
  • Έναρξη εμβολιασμού ≥15 ετών: 3 δόσεις (σχήμα 0, 1 – 2, 6 μήνες).
  • Σε ειδικές περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου, συνιστάται εμβολιασμός έναντι του HPV σε άτομα ηλικίας 9 - 26 ετών σε σχήμα 3 δόσεων (0, 1–2, 6 μήνες).

Το εμβόλιο έναντι του HPV δεν συνιστάται κατά την κύηση, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να προηγείται test εγκυμοσύνης πριν την έναρξη του εμβολιασμού. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί εγκυμοσύνη, μετά τη χορήγηση του εμβολίου, δεν συνιστάται διακοπή της, αλλά ο εμβολιασμός συμπληρώνεται μετά την ολοκλήρωσή της.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρυτίδες στο λαιμό: Τι μπορούμε να κάνουμε
Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Καλύτερα προετοιμασμένη
Η κοινωνική ανέλιξη προστατεύει από την άνοια [μελέτη]