Χιλιάδες αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων, δέχεται σε ετήσια βάση ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Δεκάδες είναι και οι καταγγελίες και οι έλεγχοι για προϊόντα που διατίθενται παράνομα στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τον έκθεση πεπραγμένων του ΕΟΦ για το 2022, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, οι υπηρεσίες του Οργανισμού έλεγξαν πέρυσι 2.403 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών και απέστειλαν 6.429 εκθέσεις στον ευρωπαϊκό φορέα EudraVigilance.

Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού έλαβαν συνολικά 2.500 τηλεφωνικές κλήσεις σχετικά με την "κίτρινη κάρτα" αναφοράς παρενεργειών και 370 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι περιπτώσεις παράνομης διακίνησης φαρμακευτικών και συναφών προϊόντων, τις οποίες κλήθηκαν να ελέγξουν οι υπεύθυνοι του ΕΟΦ, σε ορισμένες περιπτώσεις με τη συνδρομή της Αστυνομίας, της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ και του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ).

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 25 επιτόπιοι έλεγχοι για νόμιμη κυκλοφορία. Οι σημαντικότεροι εξ αυτών είναι οι εξής:

  • Έλεγχος νόμιμης κυκλοφορίας και εργαστηριακός έλεγχος συμπληρωμάτων διατροφής, με περιεχόμενη σιλδεναφίλη ή τανταλαφίλη (4 περιπτώσεις), οι οποίες είναι δραστικές ουσίες για τη στυτική δυσλειτουργία.
  • Διερεύνηση περίπου 50 καταγγελιών σχετικών με τη διάθεση, προώθηση rapid tests για κορωνοϊό (19 σε διάστημα ενάμιση έτους).
  • Διερεύνηση σημαντικού αριθμού ιστοσελίδων για συμπληρώματα με γιοχιμβίνη (ουσία για αδυνάτισμα).
  • Διερεύνηση διακίνησης του παράνομου σκευάσματος (μαρμελάδα epimedium macun, τουρκικής προέλευσης).

Υπήρξε, επίσης, συνδρομή του ΕΟΦ σε επιχειρήσεις της Οικονομικής Αστυνομίας για εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης παράνομων φαρμάκων: 4 επιχειρήσεις σε Ξάνθη, Ιωάννινα, Πάτρα, Βούλα και Μαρούσι.

Ειδικοί του Οργανισμού συμμετείχαν και στην επιχειρησιακή δράση EMPACT, με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης διακίνησης γνήσιων και παραποιημένων φαρμακευτικών προϊόντων, oυσιών φαρμακοδιέγερσης (doping), συμπληρωμάτων διατροφής, καθώς και προϊόντων σχετικών με τη θεραπεία - πρόληψη της COVID-19 (Απρίλιος - Οκτώβριος του 2022).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα