Τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα ή ήταν πολύ βαριά κατά τη γέννηση ("Large for Gestational Age", LGA) είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής σε μικρότερη ηλικία. Αυτό αποδείχθηκε σε μια πληθυσμιακή μελέτη από τρεις σκανδιναβικές χώρες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση "JAMA Pediatrics".

Παρόλο που η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται κυρίως σε μεγαλύτερη ηλικία, η νόσος μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερα άτομα. Η επίπτωση στα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και σήμερα εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 0,12% και 0,16%.

Οι λόγοι για την αύξηση αυτή δεν είναι σαφείς. Ο Fen Yang και οι συνεργάτες του από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης υποψιάζονται μια αιτία πριν από τη γέννηση. Παλαιότερες μελέτες είχαν ήδη δείξει ότι τα πρόωρα μωρά, αλλά και τα παιδιά με LGA, είναι πιο επιρρεπή σε καρδιαγγειακά νοσήματα αργότερα στη ζωή τους.

Οι επιδημιολόγοι διερεύνησαν τη σχέση με την κολπική μαρμαρυγή σε τρεις μελέτες κοόρτης από τη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Και στις τρεις χώρες, οι πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία γέννησης και το βάρος γέννησης μπορούν εύκολα να συσχετιστούν με μεταγενέστερες διαγνώσεις κολπικής μαρμαρυγής που καταγράφονται από μητρώα ασθενών σε εξωτερικά και ενδονοσοκομειακά ιατρεία.

Η συνολική μελέτη κοόρτης περιελάμβανε περίπου 8 εκατομμύρια άτομα ηλικίας έως 49 ετών. Σε 174,4 εκατομμύρια ανθρωποέτη, 11.464 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή, συχνότητα 0,14%. Η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση ήταν 29,3 έτη.

Ο Yang διαπίστωσε ότι τα βρέφη που γεννήθηκαν πριν από τις 37 εβδομάδες είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή αργότερα στη ζωή τους.

Η πολυμεταβλητή αναλογία κινδύνου 1,30 ήταν σημαντική με διάστημα εμπιστοσύνης 95% από 1,18 έως 1,42.

Η συσχέτιση με το υψηλό βάρος γέννησης (LGA) ήταν ακόμη πιο σημαντική. Τα παιδιά που ήταν πάνω από το 90ο εκατοστημόριο είχαν 55% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής (λόγος κινδύνου 1,55- 1,46-1,63).

Τα παιδιά με αμφότερους τους παράγοντες κινδύνου, πρόωρο τοκετό και LGA, είχαν 71% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή (λόγος κινδύνου 1,71; 1,40-2,09). Μια ανάλυση που περιορίστηκε στα αδέλφια επιβεβαίωσε τα στοιχεία.

Για τα παιδιά που ήταν πολύ ελαφριά κατά τη γέννηση ("Small for Gestational Age", SGA), διαπιστώθηκε επίσης ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος, ο οποίος όμως περιορίστηκε στα πρώτα 18 χρόνια της ζωής τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι κίνδυνοι για τα πρόωρα παιδιά και τα παιδιά με LGA ήταν επίσης υψηλότεροι. Στην ενήλικη ζωή, οι αναλογίες κινδύνου μειώνονταν συνεχώς.

Η μελέτη παρατήρησης δεν μπορεί να τεκμηριώσει την αιτιότητα. Θα μπορούσαν να υπάρχουν κοινοί γενετικοί παράγοντες που τόσο οδηγούν σε πρόωρο τοκετό ή/και LGA όσο και αυξάνουν την ευαισθησία στην κολπική μαρμαρυγή.

Είναι επίσης πιθανό ο πρόωρος τοκετός ή/και η LGA να οδηγούν σε διαταραχές της υγείας μετά τη γέννηση, όπως η παχυσαρκία, οι οποίες στη συνέχεια ευθύνονται για την πρώιμη εμφάνιση της κολπικής μαρμαρυγής. Αυτό αντικρούεται από το γεγονός ότι ο κίνδυνος μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας, ενώ οι περισσότερες διαταραχές υγείας, όπως τα προβλήματα βάρους, τείνουν να γίνονται συχνότερα.

Πηγές:
JAMA Pediatrics

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα