Την αντίδραση των φαρμακοποιών, προκαλούν οι καταγγελίες γιατρών, σύμφωνα με τις οποίες δίνουν το Ozempic χωρίς ιατρική συνταγή.

Είχε προηγηθεί καταγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για ελλείψεις του φαρμάκου στην αγορά και για εξαπάτηση του συστήματος από γιατρούς.

Ακολούθησε καταγγελία του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, σύμφωνα με την οποία οι φαρμακοποιοί διαθέτουν το σκεύασμα χωρίς ιατρική συνταγή.

"Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας παχυσαρκίας κ. Καμπάνταης, σε χθεσινή ειδησεογραφική εκπομπή αναφέρθηκε ψευδέστατα στους φαρμακοποιούς, κατηγορώντας τους ότι διαθέτουν ελεύθερα το σκεύασμα Ozempic χωρίς ιατρική συνταγή, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και προσθέτει:

"Ενοχλημένος από το Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στις 12.4.2023 που ανέδειξε το πρόβλημα και σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να καλύψει συνάδελφους του, επεδίωξε να ενοχοποιήσει τον κλάδο των φαρμακοποιών, την ίδια στιγμή που αγωνιούν για τις ανεκτέλεστες συνταγές των ασφαλισμένων και εκλιπαρούν τις φαρμακαποθήκες και την παραγωγό εταιρεία για τη διάθεση μεγαλύτερων ποσοτήτων του φαρμάκου ώστε να καλύψουν τις θεραπείες των ασθενών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και που δυστυχώς έχουν διακοπεί.

Θέλοντας προφανώς να αποκρύψει το θόρυβο που δημιουργήθηκε  μετά το Δελτίο Τύπου του ΠΦΣ, ότι ορισμένοι ιατροί καταστρατηγούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και συνταγογραφούν ανεξέλεγκτα το συγκεκριμένο σκεύασμα όχι για τις εγκεκριμένες ενδείξεις του αλλά για τον έλεγχο του βάρους, επιρρίπτει την ευθύνη στους φαρμακοποιούς.

Ίσως δεν γνωρίζει ή σκοπίμως αγνοεί, ότι ενώ έχει διπλασιαστεί η συνταγογράφηση του φαρμάκου σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα, δεν έχουν διπλασιαστεί οι διαβητικοί με ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου !

Για το λόγο αυτό ζητάμε από την πολιτεία να προβεί άμεσα στον  έλεγχο της συνταγογράφησης για όλα τα σκευάσματα Ozempic που έχουν  συνταγογραφηθεί μέχρι τώρα για να διαπιστώσει αν πράγματι τηρούνται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Επιτέλους θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι προτεραιότητα μας είναι η κάλυψη των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και όχι οι «ανάγκες» που έχουν σχέση με το lifestyle , για το οποίο δυστυχώς συνταγογραφείται» καταλήγει η ανακοίνωση".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκε σύνδρομο Down σε παιδιά που έζησαν στην αρχαιότητα- Και στην Ελλάδα
Πώς να διατηρήσουμε την ενέργειά μας καθώς μεγαλώνουμε
Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμπιστοσύνη [μελέτη]