Στο πλαίσιο του VIII Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της KALTEQ Α.Ε., Δρ. Παναγιώτης Καλαφατάς, πραγματοποίησε την Πέμπτη 27 Απριλίου συζήτηση με την δημοσιογράφο και Anchor woman του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV, κα Μαρία Νικόλτσιου με θέμα: «Προώθηση της Υγειονομικής Περίθαλψης μέσω της Τεχνολογίας».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτής ο κ. Καλαφατάς ανέπτυξε τις προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις του Ιατροτεχνολογικού Κλάδου στην Ελλάδα. Έμφαση δόθηκε στις ευκαιρίες καθώς και στα προβλήματα που καλούνται οι εταιρείες του χώρου να αντιμετωπίσουν, έτσι ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και ουσιαστικότερη συμβολή στην Ελληνική Οικονομία, αλλά και βελτίωση στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

Ο κ. Καλαφατάς στην τοποθέτησή του σχετικά με την συνεισφορά του Ιατροτεχνολογικού Κλάδου στην Υγεία και την Ελληνική Οικονομία εν γένει, επισήμανε ότι η αξία της αγοράς στην Ελλάδα για το 2021 ανήλθε στα 1,2 δισ. ενώ για το 2022 με την ανάπτυξη της τάξης 7,5-8 %, αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,3 δισ.

Στη συνέχεια έκανε μια σύντομη αναφορά στον Ιατροτεχνολογικό Κλάδο. Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι ο εν λόγω κλάδος περιλαμβάνει πάνω από 500.000 προϊόντα. Τα προϊόντα αυτά είναι από αναλώσιμα (γάζες, σύριγγες, επίδεσμοι κλπ.) έως και μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας (μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι, κ.α.). Ως προς τις εταιρείες του χώρου ο κ. Καλαφατάς σημείωσε ότι δραστηριοποιούνται, συνολικά 130 επιχειρήσεις (εισαγωγικές και παραγωγικές), με τζίρο άνω των 3.000.000 ευρώ η κάθε μία με τεράστιο άμεσο και έμμεσο οικονομικό αποτύπωμα στην Ελληνική Οικονομία.

Αναφορικά με τις προοπτικές που έχει ο Ιατροτεχνολογικός Κλάδος στην Ελλάδα και με δεδομένη την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των νέων ιατρικών μεθόδων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της KALTEQ Α.Ε. υπογράμμισε ότι η αλματώδης ανάπτυξη των καινοτόμων ιατρικών τεχνολογιών και των νέων ιατρικών μεθόδων δύναται να προσφέρει μεγάλα οφέλη τόσο στην επέκταση της ζωής του ανθρώπου, όσο και στη γενική βελτίωση της ποιότητάς της.Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Καλαφατάς, ιδιαίτερα σημαντική μπορεί να είναι η συμβολή του κλάδου τόσο στη βιωσιμότητα όσο και στην ανάπτυξη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης ενώ η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω της άνθησης των νέων τεχνολογιών θα συνδράμει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κλάδου, ο κ. Καλαφατάς τόνισε ιδιαίτερα τα δυσβάστακτα χρέη του Δημόσιου Τομέα που καλούνται οι προμηθεύτριες εταιρείες να αντιμετωπίσουν με δεδομένο ότι το Δημόσιο αντιπροσωπεύει το 65%, του τζίρου τους. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο 1ο τρίμηνο του 2023 ξεπέρασαν τα 1,075 δισ. και τα δε ατιμολόγητα περιστατικά τα 100 εκατομμύρια. Το γεγονός αυτό, σημείωσε δημιουργεί τεράστια προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας των Εταιρειών.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση του λειτουργικού κόστους των εταιρειών, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, της αύξησης των επιτοκίων και των πληθωριστικών τάσεων, παράγοντες που επηρεάζουν ακόμα περισσότερο την εύρυθμη λειτουργία των Εταιρειών.

Επιπλέον, όπως υπογράμμισε ο κ. Καλαφατάς, ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα το οποίο ταλανίζει την ποιοτική ιατρό-τεχνολογία, είναι η συνεχής μείωση των τιμών που επιβάλλει το Παρατηρητήριο Τιμών Προμηθειών Υγείας, χωρίς την αξιολόγηση τεχνικών προδιαγραφών και ποιοτικών χαρακτηριστικών. Ως εκ τούτου, παραγκωνίζονται ποιοτικά προϊόντα Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής προέλευσης και προωθούνται προϊόντα από χώρες με χαμηλή ποιότητα κατασκευής. Στα παραπάνω, όπως ανέφερε οι τιμές είναι παγωμένες πάνω από 10 χρόνια.

Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε στο Όραμα της Εταιρείας καθώς και τις προσδοκίες του για τα επόμενα χρόνια και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η KALTEQ Α.Ε. είναι μια Ελληνική δυναμική εταιρεία με εικοσαετή παρουσία στην Ελληνική Αγορά, η οποία ακόμα και στη δύσκολη περίοδο του Covid, πραγματοποίησε επενδύσεις της τάξεως άνω των 10.000.000 ευρώ ενώ την επόμενη 3ετια η εταιρεία σχεδιάζει να τις διπλασιάσει» και συνέχισε: «Σήμερα, στην KALTEQ Α.Ε. απασχολούνται 115 άτομα προσωπικό, ενώ δημιουργούνται διαρκώς νέες θέσεις εργασίας- μέσα στο 2023, θα ανοίξουν άλλες 30 νέες θέσεις. Επενδύουμε σε νέες αποκλειστικές συνεργασίες με Κορυφαίους Διεθνείς Κατασκευαστικούς Οίκους και διαθέτουμε υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Πάτρα και την Κύπρο. Σύντομα η εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί και εκτός των συνόρων, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκάνιων. Η KALTEQ Α.Ε. έχει σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στην Ελληνική Οικονομία με συνέχεις και μακροπρόθεσμες επενδύσεις για την επόμενη 5ετία».

KALTEQ Α.Ε.

Η εταιρεία KALTEQ Α.Ε. με 20ετή παρουσία στην Ελληνική Αγορά και διαρκή ανάπτυξη, ξεχωρίζει σαν ένας δυνατός συνεργάτης. Ο συνδυασμός παροχής προϊόντων άριστης ποιότητας, η συνέπεια, η άμεση ανταπόκριση, το άρτια εκπαιδευμένο της δυναμικό και η διαρκής παρουσία στους πελάτες της, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της επιτυχημένης πορείας της μέχρι σήμερα.

Το χαρτοφυλάκιο της KALTEQ Α.Ε. περιλαμβάνει μια τεράστια ποικιλία ιατρικών προϊόντων και οργάνων υψηλών προδιαγραφών για τη Γενική Χειρουργική, Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Καρδιοχειρουργική, Νευροχειρουργική, Νευροπλοήγηση, Χρόνιος Πόνος, ΩΡΛ, Υγειονομικό Υλικό κ.α. (www.kalteq.com)

Η KALTEQ Α.Ε. με το βλέμμα στο Μέλλον, έχει το πρόσωπο που πάντα είχε σαν στόχο, δηλαδή ένα πολύ δυναμικό προφίλ στην Ελληνική Αγορά, έχοντας κερδίσει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των πελατών και συνεργατών της και διακρίσεις που την κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα στις εταιρείες του χώρου της.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα