Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Αυτοάνοσων Πομφολυγωδών Νοσημάτων λειτουργεί στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" της Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία της Β΄ Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων Νοσημάτων Α.Π.Θ, του Τμήματος Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας του Εργαστηριακού Τομέα του Γ.Ν.Θ. "Παπαγεωργίου" και της Μονάδας Γενετικής της Α΄ Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής Α.Π.Θ.

Το επιστημονικό του πεδίο περιλαμβάνει την Κοινή Πέμφιγα, Φυλλώδη Πέμφιγα, IgA Πέμφιγα, Ερυθηματώδη Πέμφιγα, Πεμφιγοειδές των Βλενογόννων, Επίκτητη Πομφολυγώδη Επιδερμόλυση, Γραμμική IgA Δερματοπάθεια και Ερπητοειδή Δερματίτιδα.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, "είμαστε περήφανοι για την αναγνώριση του πρώτου Διατομεακού Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων στη Β. Ελλάδα, σε Νοσοκομείο της 3ης Υ.ΠΕ.".

Τα αυτοάνοσα πομφολυγώδη νοσήματα ανήκουν στην κατηγορία των σπάνιων νοσημάτων, δηλαδή νοσημάτων με χαμηλή συχνότητα εμφάνισης και υψηλή ετερογένεια που είναι στην πλειονότητά τους γενετικής φύσης. Οι σπάνιες παθήσεις, το 50% των οποίων εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, συχνά απειλούν τη ζωή ή επιφέρουν χρόνια αναπηρία και παρά τη σπανιότητά τους, ο αριθμός των ασθενών που νοσούν είναι συνολικά υψηλός. Εκτιμάται ότι περίπου 37.000.000 Ευρωπαίοι έχουν προσβληθεί από μία σπάνια ασθένεια ενώ καταγράφονται παγκοσμίως 6.000 – 8.000 τέτοιες παθήσεις.

Τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης της χώρας μας αλλά και όλων των ευρωπαϊκών χωρών εντάσσονται σε δίκτυα, ανάλογα με το νόσημα, με στόχο να υπάρχει συνεργασία για την προώθηση της έρευνας και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας στον τομέα των σπάνιων παθήσεων και να υπάρχει επιστημονική και άλλη υποστήριξη για τις περιπτώσεις ασθενών που υφίσταται ανάγκη. Σε όλα τα Κέντρα παρέχονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, υπάρχει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας και ακολουθούνται τα πρότυπα ασθενοκεντρικής φροντίδας, με έμφαση στην ενδυνάμωση των ασθενών.

Μάλιστα, η 3η Υ.ΠΕ συμμετείχε με στέλεχος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας σε Ομάδα, η οποία κατόπιν συνεργασίας και διαβουλεύσεων με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και εθνικούς θεσμούς, απέδωσε την υπάρχουσα εθνική νομοθεσία και τα κριτήρια ποιότητας στη λειτουργία των Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων στην Ελλάδα.

"Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια που εντείνει διεθνείς επιστημονικές και ερευνητικές συνεργασίες και βάζει τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό άρμα του εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών Yγείας", καταλήγει ο κ. Μπογιατζίδης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε ανοδική τροχιά οι πωλήσεις προϊόντων ομορφιάς και περιποίησης την τελευταία τριετία
'Eκτη ένδειξη για το Dupilumab στις ΗΠΑ
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς