Κάθε χρόνο, 4.500 έως 5.000 ασθενείς πεθαίνουν στην Αυστρία από βακτηριακές λοιμώξεις που προκαλούνται από νοσοκομειακά μικρόβια.

Αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν πιθανότατα να αποφευχθούν με τη σωστή απολύμανση των χεριών στα νοσοκομεία, τόνισε η Εταιρεία Semmelweis με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής των Χεριών . Η αυξανόμενη εξάπλωση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων σημαίνει ότι πολλές από αυτές τις λοιμώξεις δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν κατάλληλα, ανέφερε.

"Στο σπίτι, το απλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι είναι αρκετό, αλλά στις υγειονομικές εγκαταστάσεις, τα χέρια, τα εργαλεία και το περιβάλλον πρέπει να αντιμετωπίζονται με απολυμαντικά με βάση την αλκοόλη. Στα νοσοκομεία και τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, αυτό θα πρέπει να αποτελεί καθημερινή ρουτίνα και πρότυπο για το νοσοκομειακό προσωπικό, αλλά και οι επισκέπτες μπορούν επίσης να κάνουν μεγάλη διαφορά κάνοντας το υποχρεωτικό πέρασμα  στο δοχείο απολύμανσης", ενημέρωσε ο Johannes Culen, γενικός γραμματέας της Εταιρείας Semmelweis σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 95.000 ασθενείς μολύνονται στην Αυστρία κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια διαγνωστικών ή θεραπευτικών μέτρων σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, ορισμένοι από αυτούς με παθογόνα που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και συχνά πολυανθεκτικά. Η αιτία είναι συνήθως η κακή υγιεινή ή η μη τήρηση των προληπτικών μέτρων λόγω οργανωτικών ή διαρθρωτικών συνθηκών.

Περίπου 4.500 έως 5.000 από αυτές τις λεγόμενες νοσοκομειακές λοιμώξεις οδηγούν σε θάνατο κάθε χρόνο.

Οι εμπειρογνώμονες ζητούν  την εφαρμογή ενιαίων προτύπων υγιεινής των χεριών σε εθνικό επίπεδο. "Η υγιεινή των χεριών για τον περιορισμό των λοιμώξεων με νοσοκομειακά μικρόβια δεν πρέπει να παραμείνει κρατική υπόθεση. Απαιτούμε ενιαία και δεσμευτικά ποιοτικά πρότυπα υγιεινής για όλη την Αυστρία", τόνισε ο Culen.

Η Εταιρεία Semmelweis είναι μια μη κερδοσκοπική ένωση στη Βιέννη που έχει θέσει ως αποστολή της την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την αναγκαιότητα της ορθά εφαρμοζόμενης νοσοκομειακής υγιεινής. Πήρε το όνομά της από το όνομα του Dr. Ignaz Semmelweis (1818-1865), βιεννέζου χειρουργού και μαιευτήρα, ιδρυτή της ιατρικής που βασίζεται σε αποδείξεις και "εφευρέτη" της υγιεινής των χεριών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα