Εορτάστηκε όπως κάθε χρόνο και εφέτοςστις 29 Απριλίου η Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας (International Day of Immunology - DoI), η οποία θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2005 από την European Federation of Immunological Societies (EFIS) και το 2007 πήρε παγκόσμιο χαρακτήρα.

Η εν λόγω ημέρα ευαισθητοποίησης στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα επιτεύγματα της Ανοσολογίας.

H έρευνα στον Τομέα Ανοσολογίας εστιάζεται στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί ώστε να διατηρήσει την ομοιόστασή του υπό φυσιολογικές συνθήκες αλλά και κατόπιν λοίμωξης ή τραύματος και στον τρόπο με τον οποίο η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος συνεισφέρει στην ανάπτυξη των ανθρώπινων ασθενειών.

Μελετάται ένα πλήθος ανθρώπινων παθολογιών, κυρίως χρόνιων ανοσολογικών ασθενειών όπως η ΣΚΠ, η αυτοάνοση θυροειδιτίδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το σύνδρομο Sjogren’s, η ομοιόσταση του σιδήρου και ο καρκίνος.

Η κατανόηση της λειτουργίας του ανοσιακού μας συστήματος αλλά και των ανοσολογικών μηχανισμών που εμπλέκονται σε πολλά νοσήματα όπως ανοσοανεπάρκειες, λοιμώξεις,  αυτοάνοσα και κακοήθη νοσήματα έχει συμβάλλει τόσο στη διάγνωση τους με τις κατάλληλες ανοσολογικές εργαστηριακές εξετάσεις όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπισή  τους με τις λεγόμενες ανοσοθεραπείες.

Ο φετινός εορτασμός είχε ως θέμα "Η Ανοσολογία συνομιλεί με τη Δημόσια Υγεία", προκειμένου η Παγκόσμια Κοινότητα να συνειδητοποιήσει τη σημασία της Ανοσολογίας και το πώς αυτή μπορεί να βελτιώσει τη Δημόσια Υγεία.

Η Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας (Hellenic Society of Immunology) μετά από προτροπή της EFIS δημιούργησε ολιγόλεπτο video με βάση το θέμα του φετινού εορτασμού.

Επιπλέον, όπως κάθε χρόνο ειδική εκδήλωση για το κοινό που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα (Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - Κτίριο Κατσίγρα - Πλατεία Ταχυδρομείου) αύριο Τρίτη 9 Μαΐου 2023, 7-9 μμ. Υπάρχει δυνατότητα για ταυτόχρονη διαδικτυακή παρακολούθηση μέσω του συνδέσμου https://diavlos.grnet.gr/event/e4214

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους