Η πρώτη γέννηση βρέφους που συνελήφθη με εξωσωματική γονιμοποίηση με τη χρήση DNA τριών ανθρώπων επιβεβαιώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το περισσότερο γενετικό υλικό προέρχεται από τους δύο γονείς και σχεδόν το 0,1% προέρχεται από μία δωρήτρια.

Σκοπός της συγκεκριμένης τεχνικής, γνωστής ως MDT, είναι να αποφευχθεί η κληροδότηση στο έμβρυο ανίατων μιτοχονδριακών ασθενειών από τη μητέρα, οι οποίες θα μπορούσαν να κοστίσουν τη ζωή του νεογέννητου εντός ημερών ή και ωρών από τον τοκετό.

Οι γιατροί γονιμοποιούν το ωάριο της μητέρας με το ελαττωματικό μιτοχονδριακό DNA με το σπέρμα του πατέρα. Στη συνέχεια ο πυρήνας του ωαρίου που περιλαμβάνει τα γονίδια αμφοτέρων των γονέων εισάγονται σε ωάριο με υγιές μιτοχονδριακό DNA που έχει δωρίσει η άλλη γυναίκα.

Το υγιές έμβρυο που σχηματίζεται εμφυτεύεται, τέλος, στη μήτρα της μητέρας. Κατ' αυτόν τον τρόπο το βρέφος έχει τρεις γενετικούς γονείς.

Η τεχνική αυτή αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Νιούκαστλ και από το 2015 η χρήση της επιτρέπεται από τη βρετανική νομοθεσία.

Παρόλα αυτά, η τεχνική χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε άλλες χώρες, αρχής γενομένης στις ΗΠΑ το 2016.

Σύμφωνα με τη βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας, λιγότερα από πέντε βρέφη έχουν γεννηθεί αξιοποιώντας αυτή την τεχνική στη Βρετανία.

Η επιβεβαίωση για τη χρήση της τεχνικής έγινε κατόπιν αίτησης της εφημερίδας Guardian για αποδέσμευση σχετικών πληροφοριών.

Πηγές:
skai.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άντρες με παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κακή υγεία της καρδιάς στο μέλλον  [μελέτη]
Δυναμικό ‘’παρών’’ της ΔΟΘ στην 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη
Πανελλήνιες : Πώς θα αυξήσετε την απόδοση και θα αποφύγετε ιατρικά προβλήματα