Στέφανος Κοτζαμάνης

Ο κλάδος της υγείας είναι αυτός που εδώ και πολλά χρόνια εμφανίζει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, καθώς καταγράφει διψήφιο ετήσιο ποσοστό αύξησης παραγωγής. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την ισχυρή αυτή ζήτηση τόσο στη μεγάλη βαρύτητα που δίνουν οι άνθρωποι σε θέματα υγείας όσο και στα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι ασφαλιστικές εταιρείες συχνά γίνονται δέκτες παραπόνων για τις αυξήσεις των τιμολογίων στις οποίες προβαίνουν από έτος σε έτος, με πολλά νοικοκυριά να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην καταβολή περισσότερων χρημάτων και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να «βρίσκονται στη μέση», ζητώντας κατανόηση από την πλευρά των πελατών και καλύτερη ενημέρωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Το ζήτημα αυτό τέθηκε και στον διευθύνοντα σύμβουλο της Interamerican Γιάννη Καντώρο, στο πλαίσιο της πρόσφατης εκδήλωσης «Η επόμενη μέρα της ασφαλιστικής αγοράς», που οργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Ο CEO της Interamerican αναφέρθηκε σε δύο ζητήματα διαρθρωτικής φύσεως που ταλαιπωρούν έντονα τον κλάδο στην Ελλάδα και η επίλυση των οποίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ σημαντική ανάπτυξή του στη χώρα μας.

Το πρώτο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Γιάννη Καντώρο, εστιάζεται στο ότι το σύστημα υγείας στην Ελλάδα είναι κακοσχεδιασμένο, γιατί από την αρχή το Εθνικό Σύστημα και ο ιδιωτικός τομέας δεν τέμνονται πουθενά. «Το ζήτημα αυτό δεν ανοίγεται από τους πολιτικούς, αλλά πάντως κάποια στιγμή θα ανοίξει από μόνο του και όσο αργότερα γίνει αυτό, τόσο το χειρότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο θέμα το οποίο έθιξε ο CEO της Interamerican είναι ο τρόπος με τον οποίο καθορίζονται τα ποσά που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στις ιδιωτικές κλινικές, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να γίνεται με το σύστημα των DRGs (Diagnosis Related Group, σύστημα Ομοιογενών Διαγνωστικών Ομάδων), όπως συμβαίνει στις ανεπτυγμένες χώρες.

Πέραν αυτών, παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς καυτηριάζουν στο συγκεκριμένο ζήτημα και την άδικη φορολογική μεταχείριση από την πλευρά της Πολιτείας. Όπως υποστηρίζουν, «πώς δικαιολογείται η επιβάρυνση με 24% ΦΠΑ όσων ασθενών απευθύνονται στις ιδιωτικές κλινικές για να θεραπευθούν; Αυτά τα άτομα όχι μόνο δεν επιβαρύνουν με έξοδα τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά επιπρόσθετα βοηθούν τα κρατικά νοσοκομεία να εξυπηρετήσουν καλύτερα και γρηγορότερα τους υπόλοιπους ασθενείς τους». «Αντί να τους επιβραβεύουμε, τους τιμωρούμε με 24% συντελεστή ΦΠΑ;» αναρωτιούνται.

Γενικότερα, η επιβάρυνση των ιδιωτικών κλινικών (άρα και κατ’ επέκταση των ασφαλιστικών εταιρειών) με συντελεστή ΦΠΑ 24% καθώς και η επιβολή φόρου ασφαλίστρων 15% στα συμβόλαια υγείας είναι δύο πεδία για τα οποία έχουν εκφραστεί αντιδράσεις και που σε κάθε περίπτωση ανεβάζουν δραστικά το ύψος των τιμολογίων στα σχετικά ασφαλιστικά συμβόλαια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών (και της Mega Brokers) Γιάννης Χατζηθεοδοσίου θεωρεί επιβεβλημένο να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε όσους προχωρούν στη σύναψη συμβολαίων υγείας, σημειώνοντας πως η Πολιτεία δεν μπορεί να αγνοεί την ιδιωτική υγεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες. «Πέρα από τη βοήθεια που προσέφεραν στο ΕΣΥ κατά την περίοδο της πανδημίας, αν δεν υπήρχαν τότε, η ουρά των ασθενών θα ξεκινούσε από τον Ευαγγελισμό και θα έφτανε… έως την Πλατεία Ομονοίας», ανέφερε με παραστατικό τρόπο.

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα