Ερευνητές έμαθαν το βασικό συστατικό στη μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τα κουνούπια - και η απάντηση μπορεί να βρεθεί στα τυριά.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε ατο Current Biology, ερευνητές από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ελονοσίας Johns Hopkins και τη Σχολή Ιατρικής συνεργάστηκαν με το Macha Research Trust στη Ζάμπια για να ανακαλύψουν ποια χαρακτηριστικά σε διάφορες οσμές του ανθρώπινου σώματος είναι πιο ελκυστικά για τα κουνούπια.

Η έρευνα χρησιμοποίησε ένα κλουβί που περιείχε εκατοντάδες αφρικανικά κουνούπια ελονοσίας, σύμφωνα με τη μελέτη. Παρά το όνομα, τα κουνούπια δεν είχαν μολυνθεί από ελονοσία.

Γύρω από την εγκατάσταση υπήρχαν οκτώ σκηνές ενός ατόμου. Αυτές οι σκηνές συνδέονταν με το κλουβί με τρόπο που η μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος μπορούσε να μεταδοθεί με ασφάλεια στα κουνούπια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κουνούπια έλκονταν από τη μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος με «αυξημένη σχετική αφθονία των πτητικών καρβοξυλικών οξέων», συμπεριλαμβανομένου του βουτυρικού οξέος. Το βουτυρικό οξύ είναι ένα λιπαρό οξύ που παράγουν οι άνθρωποι στο έντερό τους, αλλά υπάρχει επίσης φυσικά στο βούτυρο, τα «σκληρά τυριά» όπως η παρμεζάνα, το γάλα, τα γιαούρτια και η κρέμα, σύμφωνα με μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής. Το οξύ μπορεί επίσης να βρεθεί σε ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ξινολάχανο και τα αγγουράκια τουρσί, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αντίθετα, τα κουνούπια έλκονταν λιγότερο από τη μυρωδιά του σώματος που στερούνταν καρβοξυλικά οξέα και «εμπλουτίστηκαν με τη μονοτερπενοειδή ευκαλυπτόλη», διαπίστωσαν οι ερευνητές των Johns Hopkins και Mach. Η ευκαλυπτόλη μπορεί να περιέχεται στο έλαιο τεϊόδεντρου και στην κάνναβη την ήμερη, σύμφωνα με την American Chemical Society.

Σύμφωνα με το PubChem, η ένωση υπάρχει επίσης συνήθως σε στοματικά διαλύματα και στα κατασταλτικά του βήχα.

Πηγές:
Current Biology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Το 4ο RUN – BIKE – CARE θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου