Όταν πηγαίνετε να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας - και ειδικά όταν πηγαίνετε για πρώτη φορά σε κάποιον γιατρό - είναι λογικό να αισθάνεστε κάπως άβολα. Άλλωστε, είναι ένας γιατρός που εξετάζει μια αρκετά ευαίσθητη περιοχή (αλλά όχι μόνο) και μπορεί να σας προσφέρει αρκετές πληροφορίες. Αυτά είναι τα πρώτα πράγματα που θα σας ρωτήσει ο γυναικολόγος σας.

Για τη γενική κατάσταση της υγείας σας

Η φυσική σας κατάσταση και τα επίπεδα ενέργειάς σας μπορεί να είναι ενδεικτικά του τρόπου ζωής σας. Για παράδειγμα, ο ανεπαρκής ύπνος ή τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ορμονική ισορροπία και την αναπαραγωγική σας υγεία. Η διατροφή, η χρήση ουσιών, το κάπνισμα και το αλκοόλ, η γυμναστική και ο ύπνος όλα επηρεάζουν την αναπαραγωγική σας υγεία.

Για την περίοδό σας

Ο κύκλος σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την ορμονική σας υγεία. Ο γιατρός θα σας ρωτήσει για το χρόνο, τη διάρκεια και την σταθερότητα του κύκλου σας, αλλά και για συμπτώματα όπως φούσκωμα, αλλαγές στη διάθεση ή δερματολογικά προβλήματα. Επιπλέον, συμπτώματα αναιμίας, όπως χλωμό δέρμα, κόπωση και δύσπνοια, θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις για να αποκαλυφθεί η αιτία και να αντιμετωπιστούν καταλλήλως.

Θα εξετάσει την κοιλιά σας

Θα ψάξει για κάποια ασυμμετρία. Μπορεί επίσης να πιέσει απαλά την κοιλιά σας για να ελέγξει για ευαισθησία ή κάποια μάζα εσωτερικά - κάτι που θα μπορούσε να είναι σημάδι παθήσεων όπως κύστεις ωοθηκών, ινομυώματα ή άλλα γυναικολογικά προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα ή να προκαλέσουν δυσφορία.

Εξέταση του κόλπου

Το τεστ Παπ θα δώσει πολλές πληροφορίες και είναι απαραίτητο για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του HPV. Σημάδια δυσφορίας, μη φυσιολογικές εκκρίσεις ή ασυνήθιστες οσμές μπορεί να υποδηλώνουν βακτηριακές λοιμώξεις ή σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Υγεία των μαστών

Μπορεί να παρατηρήσει περισσότερα από κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα ή τη συμμετρία θα μπορούσαν να δείχνουν ορμονική ανισορροπία ή πιθανές ανησυχίες για την υγεία του στήθους.

Επιπλέον, πιθανή έκκριση από τις θηλές ή αλλαγές στο δέρμα θα μπορούσαν να είναι σημάδια άλλων καταστάσεων που χρειάζονται περαιτέρω αξιολόγηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό