Απο τις διενεργούμενες μελέτες έγινε γνωστό ότι σε 4 ασθενείς με νευροπαθητικό πόνο, τα σήματα από τον τροχιομετωπιαίο φλοιό (OFC) που καταγράφηκαν με ένα ενδοκρανιακό ηλεκτρόδιο ταίριαζαν με τα δεδομένα του πόνου των ασθενών.

Ο οξύς πόνος, από την άλλη πλευρά, επεξεργάστηκε στον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου (ACC), ο οποίος αποτελεί μέρος του μεταιχμιακού συστήματος. Στόχος των ερευνητών είναι να αναπτύξουν μια νέα θεραπεία κατά του πόνου που θα μπορούσε να χορηγηθεί μέσω βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης.

Περίπου το 1/5 των ενηλίκων υποφέρουν από χρόνιο πόνο που συχνά ανταποκρίνεται ελάχιστα ή καθόλου στα φάρμακα κατά του πόνου. Ο νευροπαθητικός πόνος, ο οποίος είναι αποτέλεσμα νευρικού τραυματισμού, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Prasad Shirvalkar από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο μελέτησε την αντίληψη του πόνου 4 ασθενών, 3 από τους οποίους υπέφεραν για μεγάλο χρονικό διάστημα από ανθεκτικό στη θεραπεία πόνο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και ένας μετά από ακρωτηριασμό. Και στους 4 ασθενείς, ο πόνος προερχόταν από τον εγκέφαλο.

Οι ασθενείς ήταν πρόθυμοι στο να τους τοποθετηθούν ενδοκρανιακά ηλεκτρόδια σε 2 περιοχές που είχαν συσχετιστεί με την αίσθηση του πόνου σε προηγούμενες μελέτες.

Αυξημένη ροή αίματος εμφανίζεται στο ACC και στο OFC κατά τη διάρκεια γεγονότων πόνου, κάτι που μπορεί να καταγραφεί με λειτουργική μαγνητική τομογραφία. Η αυξημένη ροή αίματος αποτελεί έμμεση ένδειξη αυξημένης εγκεφαλικής δραστηριότητας (καθώς οι ενεργοί νευρώνες ζητούν περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά).

Μετά την εμφύτευση των ηλεκτροδίων, ζητήθηκε από τους ασθενείς να καταγράψουν την ένταση και το είδος του πόνου και τις επιπτώσεις του στα συναισθήματα σε ένα ημερολόγιο και στη συνέχεια να ξεκινήσουν μια σύντομη καταγραφή των εγκεφαλικών κυμάτων με ένα τηλεχειριστήριο.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα σήματα με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.

Αργότερα, μπόρεσαν να συμπεράνουν τον τύπο και την ποιότητα του χρόνιου πόνου από τα σήματα.

Η μελέτη παρέχει έτσι για πρώτη φορά μια εγκεφαλική υπογραφή του πόνου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης.

Αυτό υποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται διαφορετικά τον οξύ και τον χρόνιο πόνο.

Πηγές:
Nature Neuroscience

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024
Ανταπάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη για τη νοσηλεία του πατέρα του στο "Αττικόν"