Η ισχιαλγία δεν είναι από μόνη της πάθηση. Είναι σύμπτωμα, και όταν μιλάμε για αυτή, αναφερόμαστε στην αίσθηση πόνου στους γλουτούς, τους μηρούς και τα πόδια. Αυτό μπορεί να προκύψει από διάφορες αιτίες. Η ισχιαλγία πήρε το όνομά της από το ισχιακό νεύρο, το μεγαλύτερο νεύρο του σώματος. Υπάρχει από ένα ισχιακό νεύρο και στις δύο πλευρές του σώματος. Κάθε νεύρο εκτείνεται μέσω του γλουτού στο πόδι και στα δάχτυλα των ποδιών. Ωστόσο, οι πιο κοινές αιτίες της ισχιαλγίας δεν περιλαμβάνουν άμεσο τραυματισμό στο ίδιο το ισχιακό νεύρο, αλλά στα νεύρα πιο ψηλά στη σπονδυλική στήλη που ενώνονται για να το σχηματίσουν.

Η σωστή θεραπεία για την ισχιαλγία εξαρτάται από την αιτία. Θα μπορούσε να είναι κήλη δίσκου, τραυματισμός ή κάποιο πιασμένο νεύρο στους γλουτούς. Η ισχιαλγία μπορεί επίσης να συμβεί στα τέλη της εγκυμοσύνης καθώς οι σύνδεσμοι χαλαρώνουν και το μωρό που μεγαλώνει ασκεί πίεση στο ισχιακό νεύρο.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η θεραπεία στο σπίτι μπορεί να είναι το μόνο που θα χρειαστεί. Ακόμα και αν δεν γνωρίζετε τι προκαλεί την ισχιαλγία σας, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να ανακουφίσετε τον πόνο στο σπίτι. Για παράδειγμα:

Χαλαρή γυμναστική

Λίγες μέρες ξεκούρασης μπορεί να είναι αναγκαίες, αλλά ιδανικά θέλετε να κινηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μην το παρακάνετε, αλλά περπατήστε λίγο, καθώς η υπερβολή στο κάθισμα θα κάνει την κατάσταση χειρότερη. Αν η κίνηση φαίνεται να επιδεινώνει τον πόνο, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν γιατρό και να μιλήσετε για το τι συμβαίνει.

Εναλλαγή κρύου και ζέστης

Ο πάγος είναι χρήσιμος για την πρώτη εβδομάδα. Μετά από αυτόν, η εφαρμογή θερμότητας μπορεί να βοηθήσει.

Μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά

Μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον πόνο σε καθημερινό επίπεδο αν δεν είναι πολύ έντονος. Μην πάρετε μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη δόση.

Αν και οι περισσότερες ισχιαλγίες βελτιώνονται από μόνες τους, μερικές φορές είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι ο πόνος σας δεν έχει πιο σοβαρή αιτία. Μια επίσκεψη στο ιατρείο είναι απαραίτητη αν:

  • είστε κάτω των 20 ετών ή άνω των 55 ετών και έχετε ισχιαλγία για πρώτη φορά
  • τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά
  • έχετε αδυναμία σε ένα πόδι ή πέλμα
  • έχετε πυρετό εκτός από τον πόνο
  • έχετε ιστορικό καρκίνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο