Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Karl Lauterbach (SPD), απέρριψε τις επικρίσεις από τα κρατίδια που κυβερνούνται από την CDU/CSU σχετικά με τα σχέδια για ελεγχόμενη νομιμοποίηση της κάνναβης.

Ο νόμος είναι απαραίτητος "αν θέλει κανείς να βγάλει από τη μέση τη μαύρη αγορά και να ελέγξει το έγκλημα της προμήθειας", δήλωσε ο Lauterbach κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής επερώτησης στο γερμανικό κοινοβούλιο. Η χρήση κάνναβης θα μειωθεί με αυτό τον τρόπο, είπε.


"Έχουμε αυξανόμενες εξαρτήσεις, έχουμε περισσότερη χρήση ναρκωτικών, έχουμε εγκληματικότητα εδώ, έχουμε ένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να το θέσουμε υπό έλεγχο", δήλωσε ο Lauterbach.

Για την αγορά προϊόντων κάνναβης με διασφαλισμένη ποιότητα, πρόκειται να εκπονηθεί νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, είπε ο υπουργός.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να νομιμοποιήσει μερικώς την κάνναβη πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τη βούληση της κυβέρνησης συνασπισμού, η κατοχή 25 γραμμαρίων κάνναβης για προσωπική χρήση θα είναι στο μέλλον ατιμώρητη.

Τα σχέδια προβλέπουν την ελεγχόμενη από το κράτος διανομή μέσω ενώσεων καθώς και την ιδιωτική καλλιέργεια έως και τρία φυτά. Σε δεύτερο στάδιο, η πώληση μέσω αδειοδοτημένων εξειδικευμένων καταστημάτων πρόκειται να δοκιμαστεί σε πρότυπες περιοχές.

Στη Βαυαρία δεν αναμένεται πάντως να υπάρξουν πρότυπες περιφέρειες για την ελεγχόμενη προσφορά της κάνναβης, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας του κρατιδίου, Klaus Holetschek (CSU).

Πρόσφατα, ακολούθησε και η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία με μια παρόμοια άρνηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας