Θρεπτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβανόλες, θα μπορούσαν να βελτιώνουν τη μείωση της μνήμης καθώς κάποιος γερνά, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Dr. Scott Small,του Columbia University College of Physicians and Surgeons, δήλωσε ότι η νέα έρευνα έδειξε ότι αν κάποιος έχει σχετική έλλειψη φλαβανολών, αυτό φαίνεται πως οδηγεί σε έκπτωση μνήμης λόγω ηλικίας.

Είναι πιθανό, όπως τα μωρά χρειάζονται ορισμένες θρεπτικές ουσίες για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό τους, ο εγκέφαλος που γερνά να χρειάζεται επίσης συγκεκριμένες ουσίες για βέλτιστη υγεία.

Εκτός από τα μούρα και τη σκούρα σοκολάτα, άλλες τροφές που περιέχουν φλαβανόλες είναι τα μήλα, τα σταφύλια, τα εσπεριδοειδή, καθώς και το κακάο και το πράσινο τσάι. Επίσης τα κρεμμύδια. η λαχανίδα. το μπρόκολο και το σπανάκι. Ο ειδικός δεν συνιστά την κατανάλωση φλαβανολών από σοκολάτα γιατί χρειάζονται μεγάλες ποσότητες σοκολάτας, κάτι όχι τόσο υγιεινό.

Ερευνητές επέλεξαν τυχαία 3.500 υγιείς ηλικιωμένους να λάβουν είτε placebo είτε καθημερινό συμπλήρωμα φλαβανολών. Τα συμπληρώματα περιείχαν 500 mg φλαβονολών καθημερινά περιλαμβανομένων 80 mg επικατεχίνης.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις για τη διατροφή τους και στη συνέχεια με ασκήσεις στον υπολογιστή μετρήθηκε η βραχυπρόθεσμη μνήμη τους που αφορούσε τον ιππόκαμπο- με επανάληψη τον πρώτο, δεύτερο και τρίτο χρόνο.

Περισσότερο από το ένα τρίτο, επίσης έδωσε δείγμα ούρων για να μετρηθεί βιοδείκτης για τα επίπεδα φλαβανολών από τη διατροφή.

Κανείς δεν είχε σοβαρή έλλειψη, αν και όσοι είχαν ελαφρά, ωφελήθηκαν από συμπληρώματα φλαβανόλης.

Φάνηκε επίσης ότι τα σκορ μνήμης βελτιώθηκαν ελαφρά για όλη την ομάδα που λάμβανε συμπληρώματα- πιθανόν επειδή οι περισσότεροι ήδη ακολουθούσαν πλούσια σε φλαβανόλες διατροφή.

Οσοι ανέφεραν ότι ακολουθούσαν φτωχή διατροφή και είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλαβανολών στην έναρξη, εμφάνιζαν βελτίωση στα σκορ μνήμης κατά 11% σε σύγκριση με αυτούς που λάμβαναν placebo στο τέλος του πρώτου έτους. Η μνήμη τους βελτιώθηκε κατά 16% από την έναρξη.

Διατήρησαν τη βελτίωση του έτους, για τουλάχιστον 2 ακόμα χρόνια.

Όμως οι φλαβανόλες βελτίωσαν μόνο τη μνήμη που κυβερνάται από τον ιππόκαμπο και όχι άλλες περιοχές του εγκεφάλου.

Η Emma Laing δήλωσε ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβανόλες έχει φανεί σε πρόσφατες έρευνες ότι ωφελεί την υγεία και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων νόσων που αφορούν τον εγκέφαλο, την καρδιά και άλλα όργανα.

Αυτές οι ουσίες δίνουν σε φρούτα, όπως ροδάκινα και μήλα, το λαμπερό τους χρώμα.

Η έρευνα έδειξε σχέση και δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή. Δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη