Ελλειμματικό παραμένει το ισοζύγιο προσφοράς και αναγκών σε αίμα. Η Ελλάδα χρειάστηκε πέρυσι για τη φροντίδα και θεραπεία ασθενών  554.494 μονάδες αίματος, εκ των οποίων οι 534.494 συλλέχθηκαν από την κοινωνία και 20.000 μονάδες παραλάβαμε από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, αποκλειστικά για τους συνανθρώπους μας με μεσογειακή αναιμία.

Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Αξιοσημείωτο  είναι ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας οι ανάγκες σε αίμα ήταν λιγότερες του συνήθους, λόγω του ότι η προτεραιότητα στην λειτουργία του ΕΣΥ ήταν η αντιμετώπισή της. Φαίνεται, επίσης, ότι η στρατηγική για εξορθολογισμό των μεταγγίσεων και της χρήσης του αίματος έχει θετικά αποτελέσματα.

Από τις 534.494 μονάδες αίματος που συγκεντρώθηκαν το 2022, οι 348.783 συγκεντρώθηκαν από εθελοντές αιμοδότες (65,34% ).

Το 2022, συλλέχθηκαν περισσότερες μονάδες εθελοντικού αίματος και από αυτό το 2018 όπου είχαμε την τραγωδία στο Μάτι Αττικής , όταν και εμφανίστηκε μια έξαρση του εθελοντισμού.

Παράλληλα, η εξάρτηση από το αίμα αντικατάστασης, δηλαδή το αίμα που προέρχεται από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των ασθενών φαίνεται ότι μειώνεται σημαντικά.

Η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην εξασφάλιση επάρκειας αίματος στην χώρα μας είναι σημαντική και αναντικατάστατη. Έτσι, από τις ανάλογες εξορμήσεις του ΕΚΕΑ φαίνεται η συμβολή τους στον χρόνο, που σημειωτέον είναι μέρος του συνόλου.

Οι ανάγκες της Χώρας για την φροντίδα των συνανθρώπων μας με μεσογειακή αναιμία και τις άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες ανήλθαν σε 100.000 μονάδες αίματος  το 2022, που αντιστοιχούν σε 2.100 ασθενείς .

Λόγω του ότι στην Χώρα μας δεν έχει εμπεδωθεί η συνείδηση του σταθερού αιμοδότη, με συνέπεια και διάρκεια, αναγκαζόμαστε να εισάγουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, αλλά και οι εισαγόμενες ποσότητες μειώνονται στο χρόνο.

Όλες οι νοσοκομειακές υπηρεσίες αιμοδοσίας (ΝΥΑ) της Χώρας συμβάλλουν και προσπαθούν για την εξασφάλιση επάρκειας αίματος. Αναμφίβολα, σε αυτή την προσπάθεια κάποιες για διαφόρους λόγους έχουν καλύτερες επιδόσεις.

Έτσι, τα δέκα πέντε  καλύτερα νοσοκομεία με κριτήριο τον αριθμό των μονάδων αίματος που συλλέγουν, είναι τα κάτωθι:

Με κριτήριο το ποσοστό του Εθελοντικού αίματος που συλλέγουν, τα είκοσι νοσοκομεία με τις καλύτερες επιδόσεις είναι:

Πηγές:
ΕΚΕΑ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα