Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), έπειτα από τον εντοπισμό κρουσμάτων γρίπης πτηνών σε εργαζόμενους πτηνοτροφείου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως επισημαίνεται σε χθεσινή έκθεση του Κέντρου, την περασμένη Τρίτη επιβεβαιώθηκε ότι δύο εργαζόμενοι σε πτηνοτροφείο εμφάνισαν γρίπη Α (Η5Ν1). Και οι δύο παρέμειναν ασυμπτωματικοί και - αφού μπήκαν σε καραντίνα - δεν εμφανίστηκαν ξανά θετικοί στα τεστ.

Τα δύο κρούσματα είχαν εντοπιστεί στις 15 Μαΐου από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείυ (UKHSA), στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου.

Επιλέχθηκαν για τεστ 24 εργαζόμενοι του πτηνοτροφείου και εντοπίστηκε αρχικά το πρώτο θετικό δείγμα. Συλλέχθηκαν δύο επιπλέον ρινοφαρυγγικά δείγματα από το ίδιο άτομο, τα οποία βγήκαν αρνητικά.  

Στα μέσα του περασμένου μήνα, αναφέρθηκε ένα επιπλέον κρούσμα από το ίδιο αγρόκτημα ως θετικό στη γρίπη A (H5), με δύο ξεχωριστά δείγματα. Ο εργαζόμενος αξιολογήθηκε κλινικά και παρέμεινε ασυμπτωματικός.

Η εκτίμηση είναι πως ένας από τους δύο είναι πιθανό να έχει εκτεθεί στον ιό από υλικό που εισέπνευσε στο αγρόκτημα. Για τον δεύτερο, είναι σε εξέλιξη έρευνα, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το πώς μολύνθηκε.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας δεν έχει εντοπίσει κανένα στοιχείο μετάδοσης του ιού της γρίπης των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ οι εργαζόμενοι σε πτηνοτροφεία ελέγχονται προληπτικά κάθε δέκα μέρες.

Από την αρχή της καταγραφής των κρουσμάτων (2004) έως την Παρασκευή, είχαν καταγραφεί σε 23 χώρες 876 κρούσματα σε ανθρώπους και 458 θάνατοι (θνητότητα 52,2%), ενώ δεν έχει ανιχνευτεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως ο κίνδυνος είναι χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό, με βάση τη μικρή πιθανότητα έκθεσης σε μολυσμένα πουλιά και την έλλειψη κλινικών συμπτωμάτων, που παρατηρήθηκε σε αυτό το συμβάν. Για όσους είναι επαγγελματικά εκτεθειμένοι, ο κίνδυνος ενισχύεται λόγω της πιθανής επαφής τους με μολυσμένα πτηνά και εκτιμάται ότι είναι χαμηλός έως μέτριος.

Με συνεχή κρούσματα σε άγρια ​​πτηνά, σε πτηνοτροφεία και σε άλλα περιβάλλοντα, τα εκτεθειμένα άτομα ενθαρρύνονται να φέρουν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.

Οι υγειονομικές αρχές καλούνται από το ECDC να συνεχίσουν να παρακολουθούν όσους εκτίθενται και να κάνουν τεστ σε όσους έχουν αναπνευστικά συμπτώματα ή άλλα άτυπα σοβαρά συμπτώματα μετά από πιθανή έκθεση σε μολυσμένα ζώα. Το ECDC βρίσκεται σε στενή επιδημιολογική παρακολούθηση του συγκεκριμένου γεγονότος.

Κρούσμα και στην Κίνα

Στην ίδια έκθεση του ECDC αναφέρεται ένα νέο κρούσμα γρίπης πτηνών Α (Η9Ν2) σε άνθρωπο στην επαρχία Jiangxi της Κίνας.

Από το 1998, έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 124 κρούσματα και έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι ανθρώπων σε οκτώ χώρες: Κίνα (111 κρούσματα), Αίγυπτος (4), Μπαγκλαντές (3), Καμπότζη (2), Ομάν (1), Πακιστάν (1), Ινδία (1) και Σενεγάλη (1).

Στις περισσότερες περιπτώσεις επρόκειτο για παιδιά, τα οποία εμφάνισαν ήπια νόσο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, σποραδικά κρούσματα γρίπης των πτηνών A (H9N2) στον άνθρωπο έχουν παρατηρηθεί εκτός Ευρώπης, αλλά η συγκεκριμένη γρίπη δεν υπάρχει στον πληθυσμό των πουλερικών στην Ευρώπη και επομένως δεν αντιπροσωπεύει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Το ECDC επιτηρεί επιδημιολογικά τα στελέχη της γρίπης των πτηνών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και το εργαστήριο αναφοράς της ΕΕ για τη γρίπη των πτηνών.

Δημ.Κ.

Πηγές:
ECDC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων
ΕΛΙΚΑΡ: Δωρεάν καρδιολογικοί έλεγχοι σε Καρδάμυλα και Βολισσό Χίου
Δραματικές οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία.