Προβληματική παραμένει η κάλυψη με ασθενοφόρα μεγάλων νησιών, που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος.

Η νησιωτική χώρα δεν έχει ελλείψεις μόνο σε υγειονομικούς, αλλά και στο σύστημα παροχής επείγουσας βοήθειας, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, για ένα ακόμη καλοκαίρι, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου.

Όπως σημειώνει, το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν φρόντισαν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες λιγοστές δυνάμεις με προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων, με αποτέλεσμα στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου να επιχειρεί ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.

"Ο πρώτος που θα καλέσει για τις πρώτες βοήθειες θα εξυπηρετηθεί στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, ο δεύτερος θα περιμένει μέχρι να είναι διαθέσιμο το μοναδικό ασθενοφόρο ή θα μεταφερθεί σε καρότσα αγροτικού στο νοσοκομείο, όπως συνέβη για μια ακόμη φορά στην Κω, με αποτέλεσμα δυστυχώς να χαθεί άλλη μια ζωή", καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η άτυχη γυναίκα έχασε τις αισθήσεις χρειάστηκε να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο. Το μοναδικό ασθενοφόρο ήταν σε άλλο περιστατικό, χρησιμοποιήθηκε καρότσα φορτηγού.

Περιπολικό της αστυνομίας, προπορευόταν ανοίγοντας δρόμο για το νοσοκομείο, όπως ανέφερε οδοντίατρος που προσπάθησε να παράσχει πρώτες βοήθειες στην ασθενή μέσα στη καρότσα του οχήματος, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα. Η 63χρονη κατέληξε.

Ο κ. Γιαννάκος υπογραμμίζει πως το ΕΚΑΒ επιχειρεί με ένα μόλις ασθενοφόρο σε Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο.

Στη Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες, ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με 1 - 2 διασώστες λειτουργεί μερικά 8ωρα.

"Πόσες ανθρώπινες ζωές θα κινδυνεύσουν ακόμη για να αποφασίσουν την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό στα νησιά μας;", διερωτάται.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα