Τις 125 μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων (ρεκόρ της Μονάδας Μεταμόσχευσης και της χώρας) σε ασθενείς από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο (64 αλλογενείς και 45 αυτόλογες) πέτυχε πέρσι το Αιματολογικό τμήμα του νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου. Συντονίστρια Διευθύντρια του Τμήματος είναι η κα. Ιωάννα Σακελλάρη.
Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν 16 CAR-T θεραπείες σε ασθενείς με ανθεκτικές μορφές λεμφώματος ή οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, λέμφωμα μανδύα και πολλαπλούν μυέλωμα (στα πλαίσια κλινικής μελέτης).

Συνολικά το 2022, το νοσοκομείο δέχτηκε 22.557 επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία, 17.193 στην Αιματολογική Κλινική και 5.364 στη Μονάδα Μεταμόσχευσης. Επίσης το τμήμα πιστοποιήθηκε ως το πρώτο και μοναδικό κέντρο στην Ελλάδα, που μπορεί να διενεργεί CAR-T θεραπείες με τις νέες ενδείξεις σε ασθενείς με πρωϊμότερη φάση νόσου λεμφώματος οποιασδήποτε ηλικίας, με Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία και με λέμφωμα μανδύα.

Λειτουργεί με 18 διαπιστεύσεις/πιστοποιήσεις, μεταξύ αυτών, με την ειδική διαπίστευση JACIE από το 2013 για τη μονάδα μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων, με τη διαπίστευση EFI για την εξέταση χιμαιρισμού στους μεταμοσχευμένους ασθενείς, με 4 ειδικές διαπιστεύσεις για συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων/λεμφοκυττάρων, με 7 πιστοποιήσεις για αντίστοιχες εξειδικευμένες εξετάσεις στο εργαστήριο Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας συν 2 διεθνή προγράμματα εναρμόνισης εκτέλεσης εξετάσεων και 1 πιστοποίηση στην Κυτταρομορφολογία. Τα 4 εξειδικευμένα εργαστήρια, Κυτταρομορφολογίας, Κυτταρομετρίας Ροής, Κυτταρογενετικής και Μοριακής Αιματολογίας, έχουν αποκτήσει από το 2020 την διαπίστευση ISO 9001:2015.

Κατά τη διάρκεια της περσινής περιόδου συλλέχθηκαν 147 αιμοποιητικά μοσχεύματα από 126 ασθενείς και δότες. Μεταξύ αυτών υπήρξαν 32 εθελοντές, προερχόμενοι από τη Βόρεια Ελλάδα, τα μοσχεύματα των οποίων χορηγήθηκαν σε ασθενείς που νοσηλεύονταν σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού και της χώρας μας.

Την ίδια στιγμή αυξήθηκε το απόθεμα των ομφαλιοπλακουντικών μοσχευμάτων κατά 68, ανεβάζοντας το σύνολο στα 6.221.

Ηδη πραγματοποιούνται πολλές σημαντικές μελέτες, εκ των οποίων: 6 προκλινικές-εργαστηριακές, 29 κλινικές-παρεμβατικές και 9 εγκεκριμένα επιδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, ενώ καθόλη τη διάρκεια του 2022 δημοσιεύτηκαν 36 εργασίες και ανακοινώθηκαν 73 εργασίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, εκ των οποίων οι 4 βραβεύθηκαν.

Πέρσι ο Δήμος Θεσσαλονίκης απένειμε στην Αιματολογική Κλινική και τη Μονάδα Μεταμόσχευσης του Αιματολογικού Τμήματος, βραβείο τιμής ένεκεν για τη συμβολή του στη μάχη ενάντια στον παιδικό καρκίνο, ενώ το εργαστήριο Αναφοράς στη Μοριακή Διάγνωση Αιματολογικών Κακοηθειών ως Καινοτόμος Μονάδα βραβεύθηκε με το χρυσό βραβείο Healthcare Business Awards.
Ειδικότερα η Συντονίστρια Διευθύντρια για τη συμβολή της στη διαχρονική αντιμετώπιση ασθενών με κακοήθη αιματολογικά νοσήματα παρέλαβε το βραβείο ΥΠΑΤΙΑ.
Τέλος, το Υπουργείο Υγείας αναγνώρισε την πολύτιμη προσφορά του Αιματολογικού Τμήματος κατά τον καιρό της πανδημίας και παρέδωσε τιμητικό βραβείο για το καθημερινό έργο και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους αιματολογικού ασθενείς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης για καταγγελίες Καλλιάνου: Δεν παρεμβαίνω για εξεύρεση κρεβατιού σε ΜΕΘ
ΕΟΠΥΥ: Πώς θα χορηγηθούν τα φάρμακα υψηλού κόστους την περίοδο του Πάσχα [λίστα]
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]