Διανύουμε ήδη τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού και οι μίνι φούστες και τα σορτς αποτελούν ήδη μέρος των ενδυματολογικών επιλογών μας. Όμως, για ορισμένες γυναίκες παραμένουν κλεισμένα στη ντουλάπα, λόγω των αισθητικών προβλημάτων που εμφανίζουν στα γόνατα.

Τα γόνατα είναι μία «παραμελημένη» περιοχή του σώματος, όσον αφορά στην περιποίηση, και η φροντίδα τους δεν είναι εντατική όπως είθισται σε άλλες περιοχές (π.χ. στο πρόσωπο ή στο ντεκολτέ). Όμως, ο χρόνος δεν κάνει εξαιρέσεις και αφήνει τα σημάδια του, προκαλώντας χαλάρωση και ζαρωμένη όψη του δέρματος γύρω από αυτά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, προκαλείται και συσσώρευση περιττού λίπος στην εσωτερική τους πλευρά, δημιουργώντας αντιαισθητικά «μαξιλαράκια».

«Τα προβλήματα αυτά παρουσιάζονται συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών, ωστόσο, αυτό εξαρτάται και από το γονιδιακό προφίλ της κάθε γυναίκας, ενώ το αποτύπωμα του χρόνου εμφανίζεται με σχετική καθυστέρηση σε εκείνες που τρέφονται υγιεινά και έχουν εντάξει τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά τους.

Παρότι, άλλοτε νωρίτερα και άλλοτε αργότερα, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο, με την αύξηση της ηλικίας τα γόνατα τείνουν να αλλάζουν όψη, υπάρχει τρόπος είτε να αποτραπεί η αλλαγή αυτή, είτε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε περίπτωση που έχουν ήδη εμφανιστεί», αναφέρει η δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, Πλαστική Χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).

Η Πλαστική/Αισθητική Χειρουργική παρέχει διάφορες επιλογές, ανάλογα με το εκάστοτε περιστατικό, με εξαιρετικά αποτελέσματα και διάρκεια στο χρόνο.

Μη επεμβατικές θεραπείες

Εφαρμόζονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αφυδάτωση και η χαλάρωση των ιστών γύρω από τα γόνατα και στοχεύουν στην αναδόμηση, σύσφιξη και λείανση της περιοχής. «Οι μη επεμβατικές θεραπείες περιλαμβάνουν ενέσιμες θεραπείες -αυξητικούς παράγοντες, PRP και μεσοθεραπείες- οι οποίες ενεργοποιούν τους ινοβλάστες και ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Μια άλλη επιλογή είναι η τοποθέτηση νημάτων, τα οποία δημιουργούν ένα υποστηρικτικό πλέγμα για τους ιστούς, προσφέροντας σύσφιξη και ανόρθωση της περιοχής, ενώ -και σε αυτήν την περίπτωση- ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες, ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Σύσφιξη των ιστών και λείανση του δέρματος επιτυγχάνεται μέσω του ίδιου μηχανισμού και με τη χρήση των ειδικών μηχανημάτων, με ραδιοσυχνότητες και λέιζερ. Τέλος, όταν η περιοχή παρουσιάζει έντονη αφυδάτωση και εμφανίζονται μεγάλες «ζάρες» (σαν ρυτίδες)  γύρω από το γόνατο, το πρόβλημα αποκαθίσταται με την έγχυση υαλουρονικού οξέος», αναφέρει η δρ Σεφέρη - Δανιήλ.

Οι παραπάνω μέθοδοι μπορούν να εφαρμοστούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό και ο αριθμός των θεραπειών διαφέρει ανάλογα με την ένταση του προβλήματος. Συνήθως απαιτούνται δύο με τέσσερις θεραπείες, με μεσοδιάστημα 1-2 εβδομάδων, ωστόσο, η βελτίωση είναι εμφανής από την πρώτη κιόλας θεραπεία.  Στο μετεπεμβατικό στάδιο η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση. Μετά τη θεραπεία με μηχανήματα παρουσιάζεται μεν μία ερυθρότητα στην περιοχή, όμως, υποχωρεί εντός 24ώρου με τη χρήση ειδικής κρέμας.

Το αποτέλεσμα μίας σωστής και ολοκληρωμένης θεραπείας διαρκεί τουλάχιστον έναν χρόνο, αλλά ακόμα και μετά την πάροδο του διαστήματος αυτού η εικόνα παραμένει καλύτερη από την αρχική. Εντούτοις, μπορούν να γίνουν και θεραπείες συντήρησης, ούτως ώστε το αποτέλεσμα να διαρκέσει ακόμα περισσότερο.

Επεμβατικές θεραπείες

Όταν υπάρχει μεγάλη λιποαποθήκη στην έσω επιφάνεια του γόνατος και δημιουργείται το λεγόμενο «μαξιλαράκι», τότε εφαρμόζεται λιπολέιζερ  ή λιπογλυπτική.

«Το λιπολέιζερ προκαλεί τήξη του λίπους με τη χρήση ινών λέιζερ, με αποτέλεσμα το “μαξιλαράκι” να συρρικνώνεται. Με τη λιποαναρόφηση αφαιρείται το λίπος από την περιοχή, ενώ με τη λιπογλυπτική το λίπος που αφαιρείται από την έσω επιφάνεια των γονάτων τοποθετείται σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος που ενδεχομένως χρειάζεται. Με τη χρήση των μηχανημάτων, εκτός από την αφαίρεση του λιπώδους ιστού, ταυτόχρονα γίνεται και σύσφιξη,  με αποτέλεσμα να μην απαιτείται αφαίρεση του δέρματος όταν το “μαξιλαράκι” αδειάσει», εξηγεί η ειδικός.

Οι θεραπείες αυτές γίνονται μία φορά και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Διενεργούνται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτείται νοσοκομειακό περιβάλλον για την εφαρμογή τους.

«Η πρόληψη είναι, επίσης, σημαντική και μπορεί να παρατείνει το χρόνο εμφάνισης αισθητικών προβλημάτων. Απαραίτητη, λοιπόν, είναι η εντατική ενυδάτωση στην περιοχή, η οποία συχνά παραμελείται. Αν και η κρέμα δεν εισχωρεί στο υποδόριο, με τη χρήση της δεν στεγνώνει το δέρμα, καθυστερώντας έτσι την αφυδάτωση που επέρχεται με την αύξηση της ηλικίας. Από εκεί και πέρα, η υγιεινή διατροφή και η άσκηση βοηθούν πάντα στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης. Ωστόσο, όταν λόγω κατασκευής υπάρχει τάση για συσσώρευση λίπους στην έσω επιφάνεια του γονάτου από νεαρή ηλικία, είναι καλό να γίνεται αισθητική αποκατάσταση,  προκειμένου να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα με την πάροδο του χρόνου», καταλήγει η δρ Σεφέρη – Δανιήλ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]