Μπερδεμένες έφυγαν οι εταιρείες από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για το τελικό ύψος των εκπτώσεων και του ποσού που θα κληθούν να καταβάλουν στο τέλος του χρόνου στην θεραπευτική κατηγορία ασβέστιο με βιταμίνες D.

Ας τα βάλουμε όμως σε μία σειρά.

1) Μέσα στο Μάιο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην θεραπευτική κατηγορία και μετά από τις διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης είχαν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους και την απόφαση τους να αποχωρήσουν από την κατηγορία αντιδρώντας στις εκπτώσεις που τους ζητήθηκε να καταβάλλουν, οι οποίες κυμαίνονταν από 50% μέχρι και 65% προκειμένου έτσι να συνεχίσουν να αποζημιώνονται τα σκευάσματά τους. Σημειώνεται ότι η δαπάνη της συγκεκριμένης θεραπευτικής κατηγορίας πέρυσι μετά από το clawback (αναγκαστικές επιστροφές) και το rebate (εκπτώσεις) διαμορφώθηκε στα 7 εκατ. ευρώ ( χωρίς CL & R ήταν στα 11 εκατ. ευρώ).

2) Λίγο καιρό μετά (2 Ιουνίου) το σύνολο των εταιρειών της κατηγορίας έλαβαν (την ίδια) επιστολή πρόσκλησης από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, με θέμα διευκρινίσεις σχετικά με την επικείμενη συμφωνία για τα προϊόντα της κατηγορίας ασβεστίου και συνδυασμών. Οι εταιρίες κλήθηκαν σε ομάδες στην Επιτροπή και όχι όλες μαζι, προφανώς λογω χωρητικότητας.

3) Και φτάνουμε στο τώρα. Οι εταιρείες, όπως μας επεσήμαναν στελέχη τους, δεν έχουν καταλάβει αν η οριζόντια έκπτωση που τους προτάθηκε θα είναι 40% ή 45% στην τιμή παραγωγού. Αλλοι κατάλαβαν ότι η έκπτωση που θα δώσουν θα είναι 40% στην τιμή παραγωγού και άλλοι 45%. 

Επειδή ο προϋπολογισμός θα οριστεί στα 6 εκατ. ευρώ -άρα μειωμένος συγκριτικά με πέρυσι- οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σίγουρα θα υπάρχει υπέρβαση. Αυτή την υπέρβαση, κατά τις ίδιες πηγές, θα κληθούν να πληρώσουν μόνο τα φάρμακα με τις υψηλότερες τιμές στο cluster. 

Παρόλα αυτά και οι εταιρείες που έχουν χαμηλότερου κόστους  θεραπείες μας μεταφέρθηκε ότι διαφώνησαν με την οριζόντια πολιτική της Επιτροπής. 

Ως εκ τούτου προς ώρας φαίνεται ότι οι περισσότερες εταιρείες δεν ενδιαφέρονται να μετάσχουν στον κλειστό προϋπολογισμό.

Οι εταιρείες  σύμφωνα με τελευταία πληροφόρηση αναμένουν τα συμβόλαια, τα οποία είτε θα δεχτούν είτε θα απορρίψουν. Πάντως όπως λένε στελέχη της αγοράς, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου δείχνει δύσκολο να κλείσει η διαπραγματευση της συγκεκριμένης θεραπευτικής κατηγορίας και αναμένουν ότι αυτή θα ολοκληρωθεί με την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου