Στην Αυστρία, κάθε 90 δευτερόλεπτα χρειάζεται μία μονάδα αίματος, δηλαδή σχεδόν 1.000 μονάδες αίματος την ημέρα.

Από αυτή την άποψη, το αίμα είναι "ένα πραγματικό φάρμακο έκτακτης ανάγκης", τόνισε ο Christoph Hörmann, πρόεδρος της Αυστριακής Εταιρείας Αναισθησιολογίας, Αναζωογόνησης και Εντατικής Ιατρικής (ÖGARI), σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα: "Ακόμη και αν προσπαθούμε πάντα να λειτουργούμε με προσανατολισμό στην αιμοδοτική επάρκεια, υπάρχει ανάγκη για ένα απόθεμα αποθεμάτων αίματος στην Αυστρία".

Ως εκ τούτου, η ÖGARI υποστηρίζει την έκκληση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, οι οποίες ζητούν επειγόντως αιμοδοσίες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου.

"Εξακολουθεί να μειώνεται ο αριθμός των αιμοδοσιών και δεν πρέπει να υπάρξει νέα έλλειψη αποθεμάτων αίματος, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οξείες επεμβάσεις και να μην χρειαστεί να αναβληθούν προγραμματισμένες επεμβάσεις", εξήγησε ο Hörmann.

Η αυξανόμενη ανάγκη για αποθέματα αίματος στον τομέα της οξείας ιατρικής εξηγείται από την κινητικότητα του πληθυσμού, είτε πρόκειται για την οδική κυκλοφορία, αλλά και λόγω των αντίστοιχων υπαίθριων δραστηριοτήτων, οι οποίες οδηγούν σε αυξημένα ατυχήματα, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου