Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις ιατρικών πράξεων να έπεσε το clawback κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες όμως είναι "τσιρότο" μπροστά σε αυτά που πρέπει να πληρώσουμε, μας λένε παράγοντες από τον χώρο των εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων. Οπως λένε, ''με απλά μαθηματικά, αν κανείς προσθέσει το clawback του 2020, τις τρέχουσες προκρατήσεις και το rebate, το 65%-70% πάει στα ταμεία του κράτους και πληρωνόμαστε μόνο το 30% των τιμών του κρατικού τιμολογίου που καθορίστηκε το 1991, μετά και τις υποκοστολογήσεις και τις περικοπές οι οποίες έχουν γίνει διαχρονικά από το 2011 και μετά, εξαιτίας των δεινών οικονομικών της χώρας''. 

Σύμφωνα με τα τελευταία σημειώματα του clawback για τον Φεβρουάριο (2023), μόνο τα ποσοστά των επιστροφών παραδείγματος χάριν για τις εξετάσεις βιολογικών υλικών είναι στο 32,61%, στη μαστογραφία στο 39,89%,  στα υπερηχογραφήματα ακτινοδιαγνωστικών εργαστηρίων στο 23,56%, στις εξετάσεις βιοδεικτών BRCA στο 18,77%, στα σπινθηρογραφήματα 19,81%, στη μέτρηση οστικής πυκνότητας στο 34,46% κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την πληρωμή και του 12ου / 2022 από τον ΕΟΠΥΥ και τη δημοσιοποίηση όλων των οικονομικών στοιχείων ανά μήνα και ανά 6μηνο (α’ και β’), προκύπτει ότι οι συνολικές απαιτήσεις των παρόχων Π.Φ.Υ για το 2022 ανήλθαν στα 674.438.169 ευρώ με πιστωτικό όριο 476.327.669 ευρώ, με αποτέλεσμα το μεσοσταθμικό ετήσιο clawback να διαμορφωθεί στο 29,37%. Συσσωρευτικά ο κλάδος χρωστάει σε καταλογισμούς πάνω από 800 εκατ ευρώ.

Αίτημα ΠΑΣΙΔΙΚ για εκ νέου δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των δόσεων του clawback 2020

Μετά την κοινοποίηση των σημειωμάτων για τον αριθμό των δόσεων και τα σχετικά ποσά για τα οφειλόμενα του claw back έτους 2020, πληροφορηθήκαμε ότι ο ΠΑΣΙΔΙΚ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων) έστειλε επιστολή στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για να δοθεί εκ νέου δυνατότητα ένταξης σε όσους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ένταξης.

Συγκεκριμένα, αναφέρει η επιστολή:
"Δυστυχώς, κάποιοι πάροχοι αντιλήφθηκαν ότι ενώ είχαν κοινοποιηθεί οι σχετικές οδηγίες από τον ΕΟΠΥΥ τον Δεκέμβριο του 2021, δεν είχαν υποβάλει έγκαιρα το αίτημα για την ένταξή τους στη ρύθμιση αυτών των οφειλομένων, όπως προέβλεπε το ΦΕΚ 5436 Β΄/22-11-2021.
Παρακαλούμε θερμά να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των οφειλομένων για τους παρόχους υγείας, διότι σε διαφορετική περίπτωση, η άμεση είσπραξη αυτών των ποσών από τις πληρωμές τους θα απέβαινε καταστροφική". Και τι σημαίνει καταστροφική;

Ηδη, σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, έχουν κλείσει 1.400 εργαστήρια τα τελευταία 5 χρόνια λόγω των περικοπών. Παράλληλα, οι ιατροί φεύγουν από τη χώρα, ενώ τα εργαστηριακά τμήματα των Νοσοκομείων δεν έχουν ιατρούς ειδικευόμενους βιοπαθολόγους, ακτινολόγους, πυρηνικούς ιατρούς, παθολογοανατόμους και κυτταρολόγους. Διαλύεται η διάγνωση της χώρας, μετά από μία πανδημία που βασίστηκε στη διάγνωση ! 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια