Επεκτείνει το αποτύπωμά του στην υγεία ο μεγαλύτερος λιανέμπορος στον κόσμο, η Walmart. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Walmart έχει εκπαιδεύσει φαρμακοποιούς σε εξειδικευμένες θεραπείες για τον HIV σε κοινότητες που έχουν πληγεί από τον ιό και σχεδιάζει να επεκτείνει το πρόγραμμά της αυτό σε σχεδόν δώδεκα πολιτείες των ΗΠΑ φέτος.

Τα εξειδικευμένα φαρμακεία για τον HIV συνεργάζονται με τοπικές κλινικές και κοινοτικές ομάδες για να προσπαθήσουν να προσελκύσουν τους ασθενείς στις κλινικές δοκιμές, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε θεραπείες.
Την ίδια στιγμή, οι πολυεθνικές CVS και  Walgreens έχουν ξεκινήσει παρόμοια προγράμματα, σε συνεργασία με μια πρωτοβουλία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που στοχεύει στη μείωση της επιδημίας του HIV έως το 2030.

Προσέγγιση του HIV από τη Walmart

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι οι νέες λοιμώξεις από τον ιό HIV έχουν μειωθεί κατά 12% τα τελευταία χρόνια, από 36.500 νέες περιπτώσεις το 2017 σε 32.000 το 2021. Ωστόσο, οι φυλετικές και κοινωνικές ανισότητες παραμένουν έντονες. Οι Αφροαμερικανοί αντιπροσώπευαν το 40% των νέων κρουσμάτων το 2021 και οι Λατίνοι το 29%, σύμφωνα με στοιχεία του CDC.

Τώρα, ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου σχεδιάζει να επεκτείνει το πρόγραμμά του σε περισσότερες από 80 εξειδικευμένες εγκαταστάσεις για τον HIV σε σχεδόν δώδεκα πολιτείες μέχρι το τέλος αυτού του έτους. Οι φαρμακοποιοί της εταιρείας έχουν παρακολουθήσει ειδική εκπαίδευση στον HIV και στα φάρμακα που χορηγούνται για τη θεραπεία και την πρόληψη του ιού.

Σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για τον HIV

Πέρσι, ενώ λίγο περισσότεροι από τους μισούς μη ισπανόφωνους λευκούς ασθενείς είχαν κάλυψη από φάρμακα προφύλαξης πριν από την έκθεση στον ιό, γνωστά ως PrEP, τα δεδομένα του CDC δείχνουν ότι μόνο το 13,6% των Λατίνων και το 6,9% των Αφροαμερικανών ασθενών είχαν πρόσβαση σε αυτά. 

Για να καλύψει το κενό, η Walmart και δύο από τους μεγάλους ανταγωνιστές της στα φαρμακεία, το CVS Health και η Walgreens, έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών για τον τερματισμό της επιδημίας του HIV έως το 2030, καθιστώντας τα αντιικά φάρμακα ευρύτερα διαθέσιμα και παρέχοντας υπηρεσίες υποστήριξης.

Το CVS έχει διαθέσει το τεστ HIV στα Minute Clinics του και βοήθησε τους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε συνταγές χωρίς έξτρα κόστος μέσω του κυβερνητικού προγράμματος που είναι γνωστό ως Ready, Set, PrEP.

Ομοίως, η Walgreens έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 3.000 από τους φαρμακοποιούς της να προσφέρουν συμβουλές θεραπείας, να παρέχουν συνεχείς δοκιμές και να διευκολύνουν τη δωρεάν παράδοση φαρμάκων για τον HIV στο σπίτι για να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να συμμορφώνονται με τα θεραπευτικά σχήματα.

Την ίδια στιγμή, η Walmart είδε ότι οι προσπάθειές της άρχισαν να αποδίδουν καρπούς.

Στις 27 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας Ελέγχου για τον HIV, η Walmart θα προσφέρει δωρεάν τεστ HIV σε πολλά από τα εξειδικευμένα φαρμακεία της.

Η προβολή του προγράμματος για τον HIV ήρθε καθώς τα μεγάλα φαρμακεία επικεντρώνονται στην επέκταση των υπηρεσιών υγείας τους, υπογραμμίζοντας τον ρόλο τους ως κοινοτικοί πάροχοι υγείας όπως τους αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές. 

Πηγές:
https://www.cnbc.com/2023/06/09/walmart-plans-to-expand-its-specialty-hiv-outreach.html

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου