Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες (μασέλες) ενδεχομένως μπορεί να κρύβουν βλαβερά μικρόβια που προκαλούν πνευμονία, αναφέρουν Βρετανοί ερευνητές.

Για τις ανάγκες της έρευνας, επιστήμονες έλαβαν δείγματα από τεχνητές οδοντοστοιχίες ασθενών σε ιδρύματα, που είχαν ή όχι πνευμονία. Ανέλυσαν τα δείγματα για να διαπιστώσουν τα είδη μικροβίων. Εξέτασαν συγκεκριμένα για μικρόβια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πνευμονία και αν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων.

Ο Josh Twigg, του Cardiff University, δήλωσε ότι ανέμεναν να δουν διαφορά αλλά διαπίστωσαν 20 φορές μεγαλύτερο αριθμό βακτηρίων που προκαλούν πνευμονία σε οδοντοστοιχίες ανθρώπων με πνευμονία έναντι χωρίς.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι οδοντοστοιχίες θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο στην πρόκληση πνευμονίας. Αν δεν καθαρίζονται σωστά μπορούν να αποτελούν επιφάνεια την οποία μπορούν να αποικίσουν μικρόβια που προκαλούν νόσο.

Η έρευνα έδειξε σχέση, που δεν αποδεικνύεται αιτιατή.

Όπως σημειώνει ο ερευνητής, η νέα έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν πιθανόν  βλαβερές κοινότητες μικροβίων στις τεχνητές οδοντοστοιχίες. Είναι σημαντικό να καθαρίζονται προσεκτικά, πρόσθεσε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Microbiology.

Πηγές:
Journal of Medical Microbiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σταμάτησε η αιμορραγία, δηλώνει ο παππούς του 31χρονου αστυνομικού
ECDC: 12,95% η θετικότητα στα τεστ γρίπης στην Ελλάδα - Η τρίτη υψηλότερη στην Ευρώπη
Γ. Καπετανάκης στην ημερίδα του iatronet.gr: Tο ''Οίκοθεν'' ανοίγει ένα νέο δρόμο για την ογκολογική φροντίδα