Έκτακτη εναέρια ακμαιοκτονία με τη μέθοδο του ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV) θα γίνει την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, στις περιοχές των ορυζώνων των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Ημαθίας, έπειτα από τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών που διαπιστώθηκε από τα αποτελέσματα των παγίδων σύλληψης.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας και των εμπλεκόμενων Δήμων, με στόχο τη μείωση αφενός των υψηλών επιπέδων όχλησης από τα τσιμπήματα των κουνουπιών και αφετέρου των κινδύνων για τη δημόσια υγεία από τα νοσήματα που μεταδίδουν τα κουνούπια.

Οι ψεκασμοί θα γίνουν από αέρος, με ειδικού τύπου ελικόπτερο και θα καλύψουν συνολικά έκταση ως 80.000 στρεμμάτων του μπλοκ των εκτάσεων της περιοχής των ρυζοκαλλιεργειών της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας ανάλογα με τις επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες. Επισημαίνεται ότι για τους ψεκασμούς αυτούς έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες από τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.Οι αεροψεκασμοί θα ξεκινήσουν μετά τη δύση του ηλίου με πτήσεις διάρκειας έως 2 ώρες με εγκεκριμένο από το αρμόδιο Υπουργείο σκεύασμα.

Η διενέργεια των αεροψεκασμών θα γίνει από την ανάδοχο εταιρία του έργου, η οποία διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό, τεχνική και επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία σε παρόμοιες εφαρμογές υπό την επίβλεψη επιστημονικού προσωπικού και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και των Δήμων των περιοχών που θα γίνουν οι ψεκασμοί, σε ακατοίκητες περιοχές σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τους οικισμούς της περιοχής.

Για προληπτικούς λόγους επιβάλλεται ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και λήψη μέτρων από τις τοπικές αρχές, ώστε καθ’ όλη τη διάρκεια των ψεκασμού (τρεις ώρες κάθε βράδυ) να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις περιοχές αυτές. Οι τοπικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τα μέλη τους ώστε να λάβουν τα σχετικά μέτρα προστασίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου