«Τα μέτρα που αναφέρονται στο Δ.Τ του ΕΟΦ της Τετάρτης, δικαιώνουν περίτρανα τις θέσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων , καθώς έστω και έμμεσα, αναγνωρίζεται ο συνεχής υποεφοδιασμός της αγοράς και καλούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν σημαντικά τις ποσότητες φαρμάκων που διατίθενται στην ελληνική αγορά. Αφετέρου έγινε επιτέλους αντιληπτό ότι οι απαγορεύσεις εξαγωγών είναι μέτρα ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ και ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ, όπως ορθά αναφέρει ο Οργανισμός», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος και προσθέτει:

«Σε ό,τι αφορά το σχετικό δελτίο τύπου, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, επισημαίνουμε τα εξής :

Καθίσταται πλέον σαφές, το ποιοι είναι εκείνοι που ΔΕΝ επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τα αποθέματά τους στον Οργανισμό καθώς και το ποιοι επιθυμούν να υποκαταστήσουν τη συντεταγμένη πολιτεία και να αναλάβουν ρόλο κομισάριου- σερίφη της αγοράς, με πρόφαση την “προστασία” του ‘Έλληνα πολίτη. Απλώς υπενθυμίζουμε ότι η λέξη “προστασία” επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες .

Επιθυμούμε να δηλώσουμε ότι:

  1. Θα συνεργαστούμε μόνο με τα Όργανα της Πολιτείας και κανέναν άλλο …αυτόκλητο ελεγκτή.
  2. Θα επιμείνουμε στην τεκμηρίωση με στοιχεία και αριθμούς των θέσεών μας,

όπως κάνουμε χρόνια τώρα και δεν θα ακολουθήσουμε το λεκτικό παραλήρημα και τις ατεκμηρίωτες κορώνες, που χαρακτηρίζουν όσους τις χρησιμοποιούν Μετά και την ανακοίνωση αυτή του ΕΟΦ, αναμένουμε επιτέλους άρση των υφισταμένων απαγορεύσεων καθώς κατά κοινή παραδοχή όλων των φορέων, η αγορά στα σκευάσματα αυτά, έχει ομαλοποιηθεί.

Το επιχείρημα ότι οι απαγορεύσεις πρέπει να παραμείνουν “προληπτικά” διότι “θα” ξαναδημιουργηθούν οι ίδιες ελλείψεις εάν αρθούν, εκτός από πρόδηλα παράνομο και αντιευρωπαϊκό είναι και επιεικώς φαιδρό καθώς ισοδυναμεί με το θα παίρνεις αντιβίωση για …5 μήνες μήπως και ξανα-αρρωστήσεις !

  1. Τη στιγμή που η χώρα αλλάζει σελίδα, πραγματοποιώντας το άλμα προς την πρόοδο και το γεφύρωμα του χάσματός της, με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι οξύμωρο θεσμικοί φορείς να δηλώνουν ότι κατέχουν το μυστικό της απόλυτης γνώσης ενώ ταυτόχρονα αρνούνται να μοιραστούν με τους υπόλοιπους και κυρίως με τον ΕΟΦ, τα στοιχεία που τους αφορούν ,όπως είναι για παράδειγμα, τα στοιχεία για τα αποθέματα των φαρμακείων. Σημειωτέων ότι  το έπραξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για τα μέσα ατομικής προστασίας, εντούτοις τώρα επικαλούνται αδυναμία. Μήπως θα ήταν πράγματι σκόπιμο να εφαρμοστεί – επιτέλους- η “αυστηρή” Ελληνική νομοθεσία ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΡΙΚΟΥΣ της αλυσίδας του φαρμάκου και όχι μόνο στον ενδιάμεσο;
  2. Τελευταίο και άκρως σημαντικό: Όσοι διακινούν τον μύθο περί τιμών στο 1/3 ή στο 1/4 της τιμής των Ευρωπαϊκών χωρών καλό θα ήταν να είναι προσεκτικότεροι, καθώς ζούμε στον αιώνα της πληροφορίας. Αν ίσχυε αυτό δεν θα εξάγονταν 200-250 σκευάσματα από το σύνολο των 6000 που κυκλοφορούν.

Ενδιαφέρον θα ήταν να μάθουμε ποιοι και γιατί παρεμποδίζουν (sic) με διάφορα τρικ τις φαρμακαποθήκες επί σειρά ετών από το να πραγματοποιήσουν παράλληλες ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ, δοθέντος του γεγονότος ότι υπάρχει πληθώρα φαρμάκων που είναι σημαντικά φθηνότερα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Εμείς δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια για τη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων στην αγορά πάντα με τεκμηριωμένες προτάσεις και απόλυτη διαφάνεια. Απλά διερωτώμεθα κατά πόσο είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι ευθυγραμμισμένοι σε αυτή την προσπάθεια», καταλήγει ο Σύλλογος.

 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
39ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας
Τη σημασία της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ στο 50ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο 
ΠΟΥ: προειδοποίηση για διασπορά πολιομυελίτιδας από χιλιάδες εκτοπισμένους Αφγανούς