Η Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Ιουλίου, και αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Αλλεργίας. Ως στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις συνέπειες των αλλεργιών στην ανθρώπινη υγεία και στην υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης.

Ως αλλεργία ορίζεται μια υπερβολική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος όταν έρχεται σε επαφή με μια εξωτερική ουσία-αλλεργιογόνο, στην οποία το σώμα αναπτύσσει ειδικά αντισώματα τα οποία πυροδοτούν μια φλεγμονώδη απόκριση (από ένα ήπιο εξάνθημα έως αναφυλαξία), η οποία μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορες περιοχές του σώματός μας.

Μεταξύ των πιο συχνών περιπτώσεων αλλεργίας είναι η ρινίτιδα, η κνίδωση, οι τροφικές αλλεργίες και η δερματίτιδα, ωστόσο, η βαρύτητα της αλλεργίας εξαρτάται από το χρόνο έκθεσης και μπορεί να γίνει ακόμη και χρόνια, όπως σε περιπτώσεις αλλεργικής ρινίτιδας.

Οι τροφικές αλλεργίες προκαλούνται από ορισμένα συστατικά ή ουσίες, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες ή δυσανεξίες σε ανθρώπους και συνιστούν κίνδυνο για την υγεία τους. Ένα ποσοστό από αυτούς δεν γνωρίζει εκ των προτέρων ότι είναι αλλεργικός ή έχει δυσανεξία σε ένα τρόφιμο ή μπορεί ένα τρόφιμο που μέχρι πριν από κάποιο χρονικό διάστημα κατανάλωνε κανονικά, ξαφνικά να του προκαλέσει αλλεργία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι συχνότερα αναφερόμενες αλλεργικές αντιδράσεις αφορούν σε τρόφιμα όπως τα αυγά, το γάλα, οι ξηροί καρποί, το αλεύρι και τα οστρακοειδή. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία, μέσω του Κανονισμού 1169/2011 στο Παράρτημα ΙΙ, όπου απαριθμούνται οι ουσίες και τα προϊόντα που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή δυσανεξίες, προβλέπει μέχρι στιγμής 14 αλλεργιογόνα που πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται ευδιάκριτα σε κάθε συσκευασία των προϊόντων που τα εμπεριέχουν. Αυτά τα αλλεργιογόνα είναι τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, το γάλα, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, τα φιστίκια, η σόγια, τα ψάρια, τα μαλακόστρακα, τα μαλάκια, το σέλινο, το λούπινο, το σουσάμι, η μουστάρδα και τα θειώδη. Η λίστα αυτή μπορεί να μεταβληθεί καθώς επιστήμονες από όλη την Ευρώπη μελετούν συνεχώς τα νέα επιστημονικά δεδομένα, για την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών και διεθνών προτύπων τροφίμων καθώς και για την τροποποίηση της νομοθεσίας.

Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί συνεχώς τα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα, μέσω επίσημων ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας και με επικοινωνιακές δράσεις εκπαιδεύει τους καταναλωτές, ώστε να δίνεται προσοχή στην ανάγνωση των ετικετών κατά την αγορά των τροφίμων, για να είναι ενήμεροι για τα συστατικά τους αλλά και να μη διστάζουν να ρωτάνε σε εστιατόρια, φούρνους κ.λ.π. (για τρόφιμα που δεν είναι προσυσκευασμένα) εάν κάποιο τρόφιμο περιλαμβάνει κάποιο συστατικό, το οποίο μπορεί να είναι αλλεργιογόνο.

Στο link https://youtu.be/yzGw-LZ70O4 θα βρείτε ένα βίντεο, παραγωγής ΕΦΕΤ, με μερικές βασικές πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα.

Πηγές:
ΕΦΕΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ηλεκτρονική διαδικασία κράτησης ραντεβού για αιματολογική εξέταση σε δημόσιες δομές
"Σχολείο" ΚΑΡΠΑ για street workers στη Θεσσαλονίκη
Σε ποια κατάσταση νοσηλεύονται τα θύματα του τροχαίου στην Πειραιώς