Σε έκτακτη ενημέρωση για την πρόληψη των επιπτώσεων του καύσωνα, προχώρησαν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας.

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας (Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) αναφέρθηκε σε θέματα γενικού πληθυσμού.

Τόνισε πως το κύμα καύσωνα θα κρατήσει. Διευκρίνισε πως σε τέτοιες συνθήκες κινδυνεύουμε όλοι, αλλά κάποιοι περισσότερο: έγκυες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια προβλήματα, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, παχύσαρκοι, άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, άτομα που κάνουν αυξημένη χρήση αλκοόλ.

Συνέστησε οι ηλικιωμένοι να μην κυκλοφορούν τις ώρες με υψηλές θερμοκρασίες. Να τούς βοηθούμε, να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υγρών, να βρίσκονται σε χώρους χωρίς υψηλές θερμοκρασίες και να μη μένουν μόνοι στο αυτοκίνητο.

Απευθυνόμενος στο σύνολο του πληθυσμού, είπε να κρατάμε κλειστά τα παράθυρα, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις που δεν χρειάζονται, να αποφύφουμε την άσκηση και να αποφύγουμε την έκθεση στον ήλιο

Σημείωσε πως πρέπει να αποφεύγουμε τα βαριά φαγητά και την κατανάλωση αλκοόλ.

Προειδοποίησε πως δεν πρέπει να βρισκόμαστε κάτω από την ομπρέλα στην παραλία, καθώς δεν προστατευόμαστε. "Δεν χρειάζεται να είμαστε στη θάλασσα το μεσημέρι", είπε.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας (ΕΚΠΑ) μίλησε για τα νεογνά, τα παιδιά, τις έγκυες και τις λεχώνες.

Όπως είπε, τα παιδιά ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα παιδιά κάτω των 5 και των 3 ετών έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης. Η σύσταση είναι να παραμένουν στο σπίτι από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα. Να μην μένουν στην παραλία ή στη βεράντα, αλλά μέσα στο σπίτι.

Είναι δύσκολο να κρατάς τα παιδιά στο σπίτι, αλλά νωρίς το πρωί ή μετά τις 6 το απόγευμα μπορούν να βγουν από το σπίτι.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας (Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), αναφέρθηκε στους ασθενείς με αναπνευστικά και καρδιολογικά θέματα.

Κάλεσε όσους λαμβάνουν φάρμακα να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, προκειμένου να συνεννοηθούν για το ποια είναι η δοσολογία.

Απευθυνόμενος σε όσους δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, τόνισε πως δεν πρέπει να εφησυχάζουν όταν έχουν έντονα συμπτώματα, όπως σφύξιμο και βήχα και πως πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό. "Δεν το αφήνω να περάσει έτσι, για το καλό μου", σημείωσε.

Για όσους εκτίθενται στον καπνό πυρκαγιάς, υπογράμμισε πως πρέπει να φοράνε μάσκα και να προστατεύονται περισσότερο τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna