Αναλυτικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει όποιος εμφανίσει αναπνευστικά προβλήματα ή δυσφορία κατά τη διάρκεια του καύσωνα, έδωσαν την Πέμπτη μέλη της επιτροπής Δημόσιας Υγείας.

Σε έκτακτη ενημέρωση, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, τονίστηκε πως ασθενής που έχει αναπνευστικά προβλήματα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να πάρει τηλέφωνο τον γιατρό του και το δεύτερο εάν έχει ένα βρογχοδιασταλτικό σπρέι θα πρέπει να πάρει μία ή δύο δόσεις μέχρι να ανακουφιστεί παροδικά μέχρι να ψάξει πιο εξειδικευμένη ιατρική αντιμετώπιση.

Όποιος αισθανθεί καρδιολογική δυσφορία, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει είναι να μειώσει την κίνησή του και ζητήσει να τον μεταφέρουν. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται η κατανάλωση οξυγόνου από την καρδιά και το όποιο έμφραγμα να περιοριστεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυξημένη προσοχή απαιτείται για τις ακραίες ηλικιακές ομάδες, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες από καρδιαγγειακές παθήσεις, πνευμονοπάθειες/αναπνευστικά προβλήματα, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, τα άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τα χρόνια νοσήματα τους, όπως αντι-υπερτασικά, τα υπέρβαρα άτομα, τα άτομα τα οποία εργάζονται σε ζεστό περιβάλλον/εξωτερικό χώρο ή ασκούνται, όπως και τα άτομα με οξεία νόσο.

Επεσήμαναν, επίσης, πως αν κάποιος βρίσκεται κοντά σε πυρκαγιές και αισθανθεί έντονα συμπτώματα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με πνευμονολόγο. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία
Επέμβαση με laser θεραπεύει την αδυναμία φωνής
Φεστιβάλ υγείας και αλληλεγγύης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας