Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μήνα στις ΗΠΑ από υπερβολική δόση ναρκωτικών, με την φαιντανύλη να εμπλέκεται σε οκτώ στους δέκα θανάτους, αναφέρει νέα έκθεση.

Νέες, επικαιροποιημένες εκτιμήσεις από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δείχνουν ότι από τον Φεβρουάριο 2022 έως τον Φεβρουάριο 2023 έχασαν τη ζωή τους από υπερβολική δόση ναρκωτικών 109.940 άτομα.

Αυτό σημαίνει πως κάθε μήνα πεθαίνουν από τα ναρκωτικά 9.161 άνθρωποι ή σχεδόν 305 την ημέρα. Πολλά από τα θύματα είναι νέοι. 

Η φαιντανύλη, ένα συνθετικό οπιοειδές, είναι η κύρια αιτία θανάτου. Ακολουθούν οι μεθαμφεταμίνες, η κοκαΐνη και τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή. Σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα είχαν λάβει φαιντανύλη ή μεθαμφεταμίνη μαζί με άλλα ναρκωτικά, όπως κοκαΐνη ή ηρωίνη.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και ένα νέο θανατηφόρο «κοκτέιλ» ναρκωτικών, που συνδυάζει την φαιντανύλη με ένα ηρεμιστικό για ζώα που λέγεται ξυλαζίνη (xylazine).

Η φαιντανύλη ήταν μέχρι την δεκαετία του 2010 ένα συνταγογραφούμενο ισχυρό αναλγητικό και αναισθητικό φάρμακο. Ωστόσο από τότε άρχισε να παράγεται και παράνομα και να χρησιμοποιείται ως ναρκωτικό και οι θάνατοι από υπερβολική δόση αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Η φαιντανύλη είναι έως και 50 φορές πιο ισχυρή από την ηρωίνη, προκαλεί πολύ γρήγορα εξάρτηση και είναι ιδιαίτερα τοξική όταν λαμβάνεται σε παράνομες μορφές και σε υψηλές δόσεις.

Οι θάνατοι εξαιτίας της αυξήθηκαν δραματικά την περίοδο της πανδημίας, όταν αυξήθηκαν και οι χρήστες της. Αυτό αποδόθηκε στην οικονομική ανασφάλεια και την αύξηση των ψυχικών διαταραχών λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν.

Από τις αμερικανικές πολιτείες, τους περισσότερους θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών είχε η Καλιφόρνια (ξεπέρασαν τις 11.000 το συγκεκριμένο έτος). Ακολουθούν η Φλόριντα (πάνω από 7.700) και το Τέξας (πάνω από 5.300). Αντίθετα, τους λιγότερους θανάτους είχε η Νότια Ντακότα (ήταν συνολικά 87). Μειωμένοι ήταν και στο Ουαϊόμινγκ (ήταν 123) και  στη Βόρεια Ντακότα (144 θάνατοι).

Οι 33 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες ανέφεραν κάπως μειωμένους θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά (Φεβρουάριος 2021 έως Φεβρουάριος 2022). Ωστόσο Ουάσινγκτον, Μέιν και Νεβάδα είχαν αύξηση κατά 21%, 16% και 10% αντίστοιχα. Συνολικά, οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών σε όλες τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά μόλις 0,1% σε σύγκριση με την περίοδο 2021-2022.

Πηγές:
CDC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια