Η Αυστραλία θα μπορούσε σύντομα να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα ανακοινώσει το τέλος της επιδημίας του HIV.

Οι ειδικοί πανηγύρισαν την μείωση των αριθμών των μολύνσεων, χαρακτηρίζοντάς την ως "μνημειώδες ορόσημο" κατά την έναρξη του 12ου συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας για το AIDS (IAS) στο Μπρίσμπεϊν.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε: "Το γεγονός ότι μιλάμε πλέον για εξάλειψη της μετάδοσης του HIV σε οποιαδήποτε χώρα είναι απίστευτο". Δείχνει τι είναι εφικτό και δίνει ελπίδα, δήλωσε ο Ghebreyesus.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, μόνο 555 νέες μολύνσεις από τον ιό HIV καταγράφηκαν στην Αυστραλία το 2022. Στην επιτυχία συνέβαλαν προληπτικά μέτρα, όπως οι αυξημένες εξετάσεις για τον HIV και η προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP).

Αυτές είναι διαθέσιμες σε ορισμένα άτομα στην Αυστραλία με ιατρική συνταγή και με μια μικρή συμμετοχή. Τα άτομα με αρνητικό HIV λαμβάνουν ένα φάρμακο για να προστατευθούν από τη μόλυνση από τον ιό.

Επιπλέον, χάρη στις σημερινές ιατρικές δυνατότητες, καθίσταται όλο και πιο δυνατό να αποτραπεί η μετατροπή μιας λοίμωξης HIV σε ασθένεια ανοσοανεπάρκειας AIDS.

Στο συνέδριο στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας συμμετέχουν χιλιάδες ειδικοί από όλους τους τομείς της επιστήμης και της πολιτικής, καθώς και πολυάριθμοι ακτιβιστές.

Μέχρι την Πέμπτη πρόκειται να παρουσιαστούν οι τελευταίες έρευνες και οι καινοτόμες μέθοδοι θεραπείας. Η IAS διοργανώνει το συνέδριο σε ετήσια εναλλαγή με την Παγκόσμια Διάσκεψη για το AIDS. Το "AIDS 2024" θα πραγματοποιηθεί στο Μόναχο.

"Η επιτυχία της Αυστραλίας μας δείχνει ότι διαθέτουμε την επιστήμη, τα εργαλεία και την τεχνογνωσία για να σταματήσουμε τις λοιμώξεις και να σώσουμε ζωές", δήλωσε ο Tedros. "Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όλοι μας τώρα είναι να επαναλάβουμε αυτή την επιτυχία σε όλο τον κόσμο, ιδίως στις φτωχότερες, πιο περιθωριοποιημένες και πιο δυσπρόσιτες κοινότητες".

Στο τέλος του IAS 2023 έχει προγραμματιστεί μια εικονική συζήτηση με τον αμερικανό ανοσολόγο και πρώην μαχητή της πανδημίας Anthony Fauci.

Το θέμα θα είναι πώς τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού μπορούν να εφαρμοστούν στην παγκόσμια αντιμετώπιση του HIV.

"Πρέπει να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στην παραπληροφόρηση και το στίγμα, διότι η παραπληροφόρηση έχει πραγματικά παρεμποδίσει την αντιμετώπιση της CoViD - και σε ορισμένες περιπτώσεις, παρεμπόδισε την απάντησ'η μας στον HIV", είπε ο Fauci ενόψει της συζήτησης.

Η παραπληροφόρηση και το στίγμα είναι "οι εχθροί της δημόσιας υγείας".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά