Εξωφρενική είναι η κατάσταση στο "Δρομοκαΐτειο". Την ώρα που το ΕΚΑΒ αναζητεί διασώστες, προκειμένου να στελεχώσει τα ασθενοφόρα και να μειώσει τους χρόνους προσέλευσης, τέσσερις διασώστες βρίσκονται στο νοσοκομείο, μεταφέροντας το σισίτιο και σεντόνια, καθώς το παλαιό ασθενοφόρο του ψυχιατρικού νοσοκομείου πήρε φωτιά και καταστράφηκε.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, το "Δρομοκαΐτειο" έχει τρεις διασώστες - πληρώματα ασθενοφόρων και άλλους τρεις που τού διαθέτει καθημερινά το ΕΚΑΒ (έναν σε κάθε βάρδια).

Παρά την επάρκεια σε προσωπικό, το νοσοκομείο δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει διακομιδές νοσηλευόμενων ασθενών του, που εμφανίζουν παθολογικά προβλήματα, σε εφημερεύοντα γενικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το ΕΚΑΒ αρνείται να τις πραγματοποιήσει, με το επιχείρημα ότι το "Δρομοκαΐτειο" διαθέτει διασώστες, ενώ το ΕΚΑΒ συνδράμει με διάθεση διασωστών. Το επιχείρημα είναι πως με τόσους διασώστες, οι διακομιδές πρέπει να πραγματοποιούνται από ψυχιατρικό νοσοκομείου.

Την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, το παλαιό ασθενοφόρο (25ετίας) που διαθέτει πήρε φωτιά και καταστράφηκε η μηχανή του. Διατίθεται ένα ακόμη ασθενοφόρο, το οποίο είναι ακόμη παλαιότερο (35ετίας), δεν διαθέτει κλιματισμό και χαρακτηρίζεται ως εντελώς ακατάλληλο για διακομιδές.

"Το Δρομοκαιτειο έχει τέσσερις διασώστες σε κάθε βάρδια και δεν μπορεί να μεταφέρει τους νοσηλευόμενους ψυχικά ασθενείς που εμφανίζουν σοβαρά παθολογικά προβλήματα σε γενικό εφημερεύοντα νοσοκομείο", τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως τονίζει, οι τέσσερις διασώστες μεταφέρουν εσωτερικά ασθενείς, κουβαλάνε σεντόνια και φαγητό, την ώρα που υπάρχουν κενά στο ΕΚΑΒ και συζητείται στη Βουλή νομοσχέδιο για συμμετοχή  ένστολων στις διακομιδές.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, είναι επιτακτική η ανάγκη διάθεσης ενός ασθενοφόρου στο "Δρομοκαΐτειο", καθώς κινδυνεύουν οι νοσηλευόμενοι ψυχικά ασθενείς.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μυοκαρδίτιδα από παρβοϊό: Τα συμπτώματα που χτυπούν καμπανάκι
Υπέρταση: "Ευθύνεται" για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως
Μόλις 7 νευροψυχιατρικά φάρμακα έχουν εγκριθεί παγκοσμίως από το 2015