Αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προωθούνται από το υπουργείο Υγείας.

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στην υπό κύρωση Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τη Βουλή (παρατίθεται πιο κάτω), καταργούνται οι δύο θέσεις αντιπροέδρων και προβλέπεται θέση διευθύνοντος συμβούλου.

Ο διευθύνων σύμβουλος πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών Υγείας, καθώς και μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος στο γνωστικό αντικείμενο συναφές προς τους σκοπούς του έργου του, ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμου πτυχίου και τίτλου, αντίστοιχα, από ακαδημαϊκό ίδρυμα αλλοδαπής αναγνωρισμένο κατά την κείμενη νομοθεσία.

Ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας και είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Με βάση τις αλλαγές, όργανα διοίκησης του ΕΟΔΥ είναι το διοικητικό συμβούλιο, ο πρόεδρος του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου και ο διευθύνων σύμβουλος.

Από τα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα έξι διορίζονται απόψαση του υπουργού Υγείας και το έβδομο από τον σύλλογο των εργαζομένων.

Η θητεία του προέδρου, του διευθύνσντος συμβούλου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου είναι τριετής, με δυνατότητα ανανέωσης για μία ακόμη θητεία.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ έχει ως αρμοδιότητες να συγκαλεί το διοικητικό συμβούλιο, να προεδρεύει στις συνεδριάσεις του και να μεριμνά για την εφαρμογή των αποφάσεών του.

Σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας του, ο πρόεδρος αναπληρώνεται από τακτικό μέλος του διοιητικού συμβουλίου, με εξαίρεση τον διευθύνοντα σύμβουλο. Το μέλος που αναπληρώνει τον πρόεδρο πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών Υγείας, καθώς και μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος με συναφές γνωστικό αντικείμενο.

Ο πρόεδρος δύναται να μεταβιβάζει για όσο χρόνο διαρκεί θητεία του αρμοδιότητα δικαστικής και εξώδικης εκπροσώπησης του Οργανισμού προς τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Αρμοδιότητες

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΔΥ έχει τις αρμοδιότητες:

  • Προΐσταται διοικητικά όλων των υπηρεσιών του Οργανισμού και μεριμνά για οργάνωση, συντονισμό και καθοδήγηση του εκτελούμενου έργου.
  • Υπογράφει τις συμβάσεις εργασίας έργου όσων προσλαμβάνονται με αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου.
  • Κατανέμει το πάσης φύσεως προσωπικό του Οργανισμού, ύστερα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.
  • Εγκρίνει τις πάσης φύσεως δαπάνες, ύστερα από απόψαση του διοικητικού συμβουλίου.
  • Αποφασίζει για τις πάσης φύσεως υπηρεσιακές μεταβολές του προσωπικού του Οργανισμού και εγκρίνει τις μετακινήσεις του για εκτέλεση υπηρεσίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ύστερα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.
  • Ασκεί πειθαρχικό έλεγχο ως πειθαρχικός προϊστάμενος όλου του προσωπικού του Οργανισμού, εφόσον του είδος του παραπτώματος δεν αποτελεί αρμοδιότητα άλλου οργάνου.

Μέχρι τη συγκρότηση του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΔΥ, οι αρμοδιότητές του ασκούνται από υψιστάμενο.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]