Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε τα πορίσματά της σχετικά με την επανέγκριση του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη.

Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα από χθες στον ιστότοπο της Αρχής. Πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες, είχε ήδη δημοσιεύσει ανακοίνωση σχετικά με την έρευνα, στην οποία δεν είχε διαπιστώσει μεγάλους κινδύνους, αλλά είχε εντοπίσει κενά δεδομένων σε διάφορους τομείς.

Η γλυφοσάτη εξακολουθεί να επιτρέπεται σε ολόκληρη την ΕΕ έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της EFSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταρτίσει πρόταση για το πώς θα προχωρήσει. Στη συνέχεια, οι υπουργοί Γεωργίας των κρατών - μελών της ΕΕ θα αποφασίσουν σχετικά με μια πιθανή παράταση της άδειας.

Σύμφωνα με τις δικές της πληροφορίες, η EFSA εξέτασε χιλιάδες μελέτες και επιστημονικά άρθρα μέσα σε μια τριετία.

Βασικά η Αρχή που εδρεύει στην Πάρμα της Ιταλίας δεν θεωρεί ότι οι κίνδυνοι που εξετάστηκαν είναι τόσο μεγάλοι ώστε να πρέπει να απαγορευτεί η περαιτέρω αδειοδότηση.

Οι πτυχές που δεν έχουν αποσαφηνιστεί οριστικά περιλαμβάνουν τους διατροφικούς κινδύνους για τους καταναλωτές και την αξιολόγηση των κινδύνων για τα υδρόβια φυτά, ανακοίνωσε η EFSA. Οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν επέτρεπαν επίσης σαφή συμπεράσματα όσον αφορά την προστασία των ειδών.

Για παράδειγμα, η EFSA εντόπισε "υψηλό μακροπρόθεσμο κίνδυνο για τα θηλαστικά" για αρκετές χρήσεις της δραστικής ουσίας. Η ανάλυση συνεχίζει τώρα λέγοντας: "Δεν υπήρχαν διαθέσιμα κατάλληλα δεδομένα για τη βελτίωση της εκτίμησης κινδύνου.

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, από την πλευρά της, ασκεί κριτική και θεωρεί πως πρόκιεται μια ελαττωματική μελέτη, λέγοντας ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να λάβει υπόψη της την αρχή της προφύλαξης και να διασφαλίσει μια πλήρη εκτίμηση κινδύνου".

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, από τη μελέτη λείπουν, μεταξύ άλλων, πληροφορίες σχετικά με τις επιδράσεις στα υπόγεια ύδατα, ενώ για 12 από τις 23 αντιπροσωπευτικές χρήσεις είχε επίσης εντοπιστεί υψηλός μακροπρόθεσμος κίνδυνος για τα θηλαστικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία
Επέμβαση με laser θεραπεύει την αδυναμία φωνής
Φεστιβάλ υγείας και αλληλεγγύης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας