Μαζικά κρούσματα σαλμονέλλωσης, η οποία οφείλεται σε ντοματίνια, έχουν καταγραφεί σε 12 ευρωπαϊκές χώρες. 

Από τον Αύγουστο του 2022 και έως τις 12 Ιουλίου 2023, έχουν επιβεβαιωθει 90 κρούσματα με παρόμοια γενετικά στελέχη ενός σχετικά σπάνια στελέχους σαλμονέλας Senftenberg.

Τα περισσότερα αφορούν τη Γερμανία (26), τη Γαλλία (16), τη Φινλανδία (12) και τη Σουηδία (11), ενώ υπήρξε και ένας θάνατος στη Γερμανία. Τουλάχιστον 12 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία στη Γερμανία, στην Ιρλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε χθεσινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Από την έρευνα φάνηκε πως τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Μαρτίου 2023, ενώ στην παρούσα φάση ο κίνδυνος για νέες μολύνσεις αξιολογείται ως χαμηλός.

Το συγκεκριμένο στέλεχος της σαλμονέλας, το οποίο είναι ανθεκτικό σε κινολόνες (αντιβιοτικά), ανιχνεύθηκε σε πιάτο σαλάτας στη Γαλλία που περιείχε ντοματίνια ανάμεσα σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ντοματίνια από τη Γαλλία θεωρούνται "ύποπτα" για μετάδοση στην Αυστρία, ενώ εντοπίστηκαν σε χονδρεμπόρους στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στην Ισπανία και σε καλλιέργεις στην Ολλανδία, στην Ισπανία και στο Μαρόκο.

Εκτιμάται πως διάφορα ζώα μπορεί να μεταδίδουν τη σαλμονέλα, από την οποία μολύνονται και οι άνθρωποι, καταναλώνοντας ελαφρώς μαγειρεμένα ή ωμά μολυσμένα τρόφιμα. Η περίοδος επώασης και τα συμπτώματα εξαρτώνται από την ποσότητα των βακτηρίων που προσλαμβάνονται, την ανοσολογική κατάσταση του ατόμου και τον τύπο της σαλμονέλας.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται γενικά σε 12 έως 36 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Περιλαμβάνουν πυρετό, διάρροια, κοιλιακό άλγος, ναυτία και εμετό, τα οποία διαρκούν συνήθως λίγες μέρες. Δεν απαιτείται χορήγηση αντιβιοτικού, αλλά λόγω της αφυδάτωσης μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια λοίμωξη μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και άτομα με ανοσοκαταστολή.

Αξιολόγηση ECDC 

Λαμβάνοντας υπόψη τα υπάρχοντα δεδομένα, οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως η μόλυνση μπορεί να έχει συμβεί κατά τη διάρκεια καλλιέργειας της ντομάτας μέσω διαφορετικών πηγών, όπως χρησιμοποίηση μολυσμένου με σαλμονέλα νερού.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν έχουν δείξει κοινή εμπορική σχέση μεταξύ των τροφίμων με επιχειρηματίες, καλλιεργητές και χώρες που αναφέρουν κρούσματα.

Με εξαίρεση την πιο πρόσφατη περίπτωση που αναφέρθηκε από τη Σουηδία στα τέλη Ιουνίου 2023, νέα κρούσματα δεν έχουν αναφερθεί σε άλλες χώρες από τις αρχές Μαΐου 2023, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει μία κοινή πηγή μόλυνσης, η οποία δεν είναι πλέον ενεργή. Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος νέων λοιμώξεων έχει μειωθεί σε χαμηλό επίπεδο στην Ευρώπη.

Το ECDC καλεί σε κατάλληλους χειρισμούς από καλλιεργητές, παραγωγούς, χονδρεμπόρους, λιανοπωλητές και καταναλωτές και για την πρόληψη του κινδύνου ανθρώπινης ασθένειας που μεταδίδεται από τα τρόφιμα, λόγω της έκθεσης σε λαχανικά μολυσμένα με σαλμονέλα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αναερόβια άσκηση και τα οφέλη της
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο