Μία σπάνια αλλεργία στο κρέας, έπειτα από τσίμπημα τσιμπουριών, καταγράφεται στις ΗΠΑ, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως ενδέχεται να αφορά έως και 450.000 άτομα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), δείχνουν μία έντονη αύξηση των κρουσμάτων του αποκαλούμενου "alpha-gal".

Η αλλεργία πυροδοτεί μία πιθανώς απειλητική για τη ζωή αντίδραση σε διάφορους τύπους κρέατος ή ζωικών προϊόντων.

Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν το "alpha - gal" στο σάλιο από το τσιμπούρι του μοναχικού αστεριού.

Το τσιμπούρι αναγνωρίζεται από τη λευκή κηλίδα στην πλάτη του και εντοπίζεται κυρίως στα νότια και ανατολικά μέρη των ΗΠΑ. Οι ειδικοί, ωστόσο, προειδοποιούν ότι η γκάμα τους επεκτείνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Δαγκώματα αίματος από το μοναχικό αστέρι, που επίσημα ονομάζεται Amblyomma americanum, μπορεί να αρρωστήσει ένα άτομο όταν καταναλώνει ορισμένα κρέατα και ζωικά προϊόντα.

Ο κατάλογος των επικίνδυνων τροφών για άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο alpha - gal περιλαμβάνει χοιρινό, βοδινό, κουνέλι, αρνί, ελάφι, ζελατίνη, γάλα, ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα.

Τα συμπτώματα από το ελάχιστα κατανοητό σύνδρομο περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι, διάρροια, κνίδωση και δύσπνοια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θανατηφόρα αναφυλαξία.

Οι αντιδράσεις του συνδρόμου Alpha-gel μπορεί να είναι διαφορετικές από άτομο σε άτομο, που κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή, αναφέρεται από το CDC. Η αναφυλαξία, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή αντίδραση που περιλαμβάνει πολλαπλά συστήματα οργάνων, μπορεί να χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου