Ερευνητές των Sage Therapeutics και Biogen, με επικεφαλής την Χριστίνα Δεληγιαννίδη, του Institute of Behavioral Science στο Feinstein Institutes for Medical Research της Νέας Υόρκης, έδειξαν υποσχόμενα αποτελέσματα από νέο πειραματικό φάρμακο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της επιλόχειας κατάθλιψης, το Zuranolone.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ με γυναίκες που εμφάνιζαν επιλόχειο κατάθλιψη.

Το φάρμακο δεν είναι αντικαταθλιπτικό αλλά στεροειδές, που δρα ώστε να μειώνει τα συμπτώματα εξισορροπώντας την πυροδότηση των νευρώνων σε δίκτυα που εμπλέκονται στη διάθεση και τη συμπεριφορά. Μπορεί να λαμβάνεται ως χάπι για πολλές συνεχόμενες ημέρες-συνήθως 15.

Μετά από 2 εβδομάδες η ασθενής σταματά τη λήψη του και συμβουλεύεται τον γιατρό για τις επόμενες εβδομάδες.
Για να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, οι ερευνητές επέλεξαν 170 γυναίκες που γέννησαν πρόσφατα και που είχαν διαγνωστεί με σοβαρή επιλόχειο κατάθλιψη. Οι μισές έλαβαν το φάρμακο και οι υπόλοιπες placebo.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλες οι γυναίκες στην έρευνα είχαν βελτίωση των συμπτωμάτων αλλά μόνο αυτές που έλαβαν το φάρμακο ανέφεραν σημαντική βελτίωση και μόνο αυτές οι γυναίκες είχαν συνεχιζόμενες βελτιώσεις για 4-6 εβδομάδες.

Ο FDA θα αποφασίσει αν θα το εγκρίνει, έως τις 5 Αυγούστου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου