Το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο εκχωρούν τις δευτερογενείς διακομιδές σε ιδιωτικά ασθενοφόρα, τις οποίες οι εταιρείες αναλαμβάνουν έναντι υψηλής αμοιβής.

Τα παραπάνω καταγγέλλονται από την Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το προεδρείο της οποίας τονίζει πως εκμεταλλεύονται τη διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ, λόγω έλλειψης πληρωμάτων ασθενοφόρων και οχημάτων και την αδυναμία των νοσοκομείων να διενεργήσουν τις δευτερογενείς διακομιδές (εξιτήρια - αιμοκαθαιρούμενοι ασθενείς - επανεξετάσεις), λόγω κατάργησης των θέσεων οδηγών στους οργανισμούς τους.

Στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Τα ιδιωτικά ασθενοφόρα αναλαμβάνουν παράνομα τις δευτερογενείς διακομιδές ασθενών καθότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει τη λειτουργία ασθενοφόρων σε κλινικές και ασφαλιστικούς οργανισμούς για δικαιούχους και μόνο για ασθενείς που είναι συμβεβλημένοι με αυτούς.

Η εκχώρηση των δευτερογενών διακομιδών στον ιδιωτικό τομέα γίνεται στη συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με νόμο με την οποία εμπλέκονται στις πρωτογενείς επείγουσες διακομιδές οι ένστολοι, οι υπάλληλοι των Δήμων και στις περιοχές ευθύνης των Κέντρων Υγείας το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας.

Υπάρχουν καταγγελίες απ’ όλη την Ελλάδα ότι διενεργούνται διακομιδές από ενστόλους με πέντε ώρες εκπαίδευση χωρίς να γνωρίζουν να παρέχουν Πρώτες Βοήθειες και τη λειτουργία των ασθενοφόρων καθώς επίσης και από το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας το οποίο ποτέ δεν έχει κάνει διακομιδές ούτε έχει εκπαιδευτεί γι’ αυτό.

Από τις διακομιδές που πραγματοποιούνται με αυτό τον τρόπο χωρίς την συμμετοχή πληρωμάτων ασθενοφόρων – διασωστών έχουν συμβεί τραγελαφικές καταστάσεις με μεγάλη επικινδυνότητα για διακομιζόμενους ασθενείς. Οι Υγειονομικοί που συμμετέχουν στις διακομιδές παρά τη θέληση τους χωρίς να έχουν τη σχετική εκπαίδευση που απαιτείται (απόφοιτοι σχολής ΙΕΚ ΕΚΑΒ) ανησυχούν για την εμπλοκή τους σε δικαστικές προσφυγές συγγενών και ασθενών".

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον υπουργό Υγείας να καταργήσει άμεσα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με νόμο, να ενισχύσει το ΕΚΑΒ με πληρώματα ασθενοφόρων και οχήματα, να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους και τις δευτερογενείς διακομιδές να τις αναλάβουν τα νοσοκομεία με τη σύσταση ξανά των οργανικών θέσεων ΔΕ Οδηγών και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών