Ένα γλειφιτζούρι θα μπορούσε να είναι γλυκιά ανταμοιβή για ένα παιδί που επισκέπτεται το ιατρείο αλλά τώρα θα μπορούσε να κάνει και μια διαγνωστική εξέταση λιγότερο επεμβατική και πιο ευχάριστη.

Ερευνητές σημείωσαν στο ACS' Analytical Chemistry για πρώτη φορά, ότι σύστημα συλλογής σάλιου με βάση γλειφιτζούρι μπορεί να αιχμαλωτίσει βακτήρια από ενήλικες. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα το προτιμούσαν έναντι συμβατικών μέθοδων συλλογής.

Τα δείγματα από τον φάρυγγα χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση διαφόρων νόσων. Λιγότερο ενοχλητικό μέρος είναι το δείγμα σάλιου στο οποίο ειδικοί αναλύουν το σάλιο ασθενούς με μεθόδους όπως η qPCR.

Ερευνητές προσπαθούν να κάνουν πιο δημοφιλή τη διαδικασία συνδυάζοντάς την με την εμπειρία ενός γλειφιτζουριού.

Προηγουμένως οι Sanitta Thongpang, Ashleigh Theberge, Erwin Berthier και συνεργάτες ανέπτυξαν συσκευή συλλογής-γλειφιτζούρι που την ονόμασαν CandyCollect.

Το CandyCollect μοιάζει με τα περισσότερο γλειφιτζούρια, εκτός από το ραβδί του που μοιάζει με κουτάλι που έχει ένα σπειροειδές αυλάκι σκαλισμένο στην κορυφή. Αυτό το πεπλατυσμένο άκρο καλύπτεται με καραμέλα ισομαλτίου, επιτρέποντας στο σάλιο να ρέει εύκολα στο αυλάκι καθώς τρώγεται το γλειφιτζούρι.

Σε παλαιότερη έρευνα, οι επιστήμονες έδειξαν ότι η συσκευή θα μπορούσε να αιχμαλωτίζει τα υπεύθυνα για τον στρεπτόκοκκο βακτήρια. Τώρα στόχευσαν άλλα βακτήρια και θέλησαν να διαπιστώσουν σε συμμετέχοντες πώς το σύστημά τους συγκρινόταν με άλλα διαθέσιμα στο εμπόριο τεστ σάλιου.

Ερευνητές έστειλαν το CandyCollect και 2 συμβατικά κιτ συλλογής σάλιου σε 28 ενήλικες που τα χρησιμοποίησαν, απάντησαν σε ερωτήσεις και έστειλαν πίσω στο εργαστήριο τις συσκευές.

Οι ερευνητές ποσοτικοποίησαν τα βακτήρια Streptococcus mutans και Staphylococcus aureus με χρήση qPCR.

Όταν μια ή και οι 2 συμβατικές μέθοδοι εντόπιζαν τα βακτήρια, το CandyCollect επίσης τα εντόπιζε στο 100% των δοκιμών.

Επιπλέον, τα γλειφιτζούρια ήταν η πιο δημοφιλής μέθοδος από τις τρεις. Συμμετέχοντες την χαρακτήρισαν πιο υγιεινή και λιγότερο αηδιαστική.

Οι συσκευές, ακόμα και μετά από αποθήκευση ενός έτους οδηγούσαν σε ακριβή αποτελέσματα.

Πηγές:
American Chemical Society

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου