Η ηλικία των ασθενών κυμαινόταν μεταξύ 18 και 65 ετών, είχαν την πάθηση τουλάχιστον 3 μήνες και πληρούσαν τα κριτήρια των American College of Rheumatology (ACR) ή European League Against Rheumatism το 1987 και 2010, αντίστοιχα.

Σχετικά με τη διατροφή τους, οι 365 συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο με 110 τροφές και οι κατηγορίες για τη συχνότητα κατανάλωσης κυμαίνονταν από ‘’ποτέ’’ σε ‘’4-5 φορές την ημέρα’’.

Στην ανάλυση, οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα την επίδραση της κατά βούληση κατανάλωσης πίτσας, εξευγενισμένων αλεύρων, ελαιόλαδου και μοτσαρέλας.

Η ομάδα επεξεργασμένων δημητριακών κάλυπτε ψωμί και προϊόντα φούρνου, ζυμαρικά, τυρί, κορνφλέικς και καλαμπόκι.

Συμμετέχοντες στην κατηγορία υψηλής κατανάλωσης πίτσας που έτρωγαν μισή πίτσα, περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα, ανέφεραν ωφέλιμη επίδραση στη δραστηριότητα της νόσου, με σημαντική προστασία ~0% στη γενική ανάλυση σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν πίτσα 2 ή λιγότερες φορές τον μήνα.

Στα πιο σοβαρά περιστατικά, η ωφέλιμη επίδραση ήταν ακόμα υψηλότερη. Η μοτσαρέλα και το ελαιόλαδο επίσης έδειξαν οφέλη σε ορισμένα από τα μοντέλα.

Στην Ιταλία είναι διαθέσιμα τα καλύτερα υλικά στην πιο φρέσκια τους εκδοχή. Χάρη στις πιστοποιημένες συνταγές, άνθρωποι που καταναλώνουν πίτσα στην Ιταλία λαμβάνουν τα καλύτερα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη που θεωρείται ότι δίνει η πίτσα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι υψηλότερη κατανάλωση πίτσας, μοτσαρέλας και ελαιόλαδου βελτίωσαν τη σύνθεση των μετρήσεων της δραστηριότητας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση πίτσας, η μοτσαρέλα και το ελαιόλαδο ενδεχομένως μπορεί να βελτιώνουν τη δραστηριότητα της νόσου.

Μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την ωφέλιμη επίδραση της πίτσας στη δραστηριότητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Πηγές:
Nutrients

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποσοστά επιβίωσης ασθενών με βαριά CoViD στην Α' ΜΕΘ του "Γ. Παπανικολάου"
Προδιαβήτης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ο Άδωνις, το mea culpa και ο μύθος του Χότζα...