Ερευνητές του University of Georgia, οι David Chu και Uma Singh, ανέπτυξαν και εξασφάλισε πατέντα για μόριο που χρησιμεύει ως πιθανή αγωγή για τον ιό του έρπητος ζωστήρα.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medicinal Chemistry ανακάλυψε ότι το μόριο μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις βλάβες που συνοδεύουν τον έρπητα ζωστήρα και υποδεικνύει ότι μπορεί ενδεχομένως επίσης να δρα έναντι των ιών που προκαλούν έρπητα στο στόμα και στα γεννητικά ‘όργανα.

Η Uma Singh, του UGA's College of Pharmacy δήλωσε ότι υπάρχει συνεχής ανάγκη για νέα μόρια και αυτό που ανέπτυξε και ονομάζεται POM-L-BHDU,δείχνει πιο ισχυρό κατά του ιού έναντι των υπαρχόντων.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι το μόριο είναι ασφαλές για την αντιμετώπιση του ιού του έρπητος ζωστήρα σε ασθενείς με καρκίνο.

Επίσης μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά- εκτός του ότι λαμβάνεται από του στόματος ή ενδοφλεβίως.

Το μόριο δρα έναντι του ιού του έρπητος ζωστήρα και στους ιούς του απλού έρπητος τύπου 1 και 2.

Το μόριο ήδη φάνηκε αποτελεσματικό in vitro και σε μοντέλα ζώων. Μελέτες -οι οποίες δεν έχουν δημοσιευτεί- σε ανθρώπινο δέρμα έδειξαν ότι τα POM-L-BHDU, 0.2% σε μορφή βουτύρου κακάο είναι πολύ αποτελεσματικό έναντι του έρπητος ζωστήρος και των ιών του απλού έρπητος τύπου 1 και 2.

Επόμενο βήμα είναι να δοκιμαστεί το μόριο σε κλινικές δοκιμές φάσης 1.

Πηγές:
Journal of Medicinal Chemistry

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας