«Με αφορμή την πρόσφατη ανάδειξη του προβλήματος υποστελέχωσης των νοσοκομείων στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, θα θέλαμε να εκφράσουμε την στήριξή μας στις καθημερινές τους δυσκολίες», αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η Επαγγελματική ‘Ενωση Παθολόγων Ελλάδος, τονίζοντας ότι «είναι ένας χώρος που μπορούν να εκφράσουν τα προβλήματά τους όλοι οι ιατροί, αλλά πολύ περισσότερο όλοι οι παθολόγοι.
Οι παθολόγοι κάθε βαθμίδας έχουν κοινά όνειρα και κοινά προβλήματα. Στόχος όλων είναι να ασκούν με επιστημονική επάρκεια και ηρεμία το πολύ δύσκολο έργο τους. Έργο που στις περισσότερες φορές είναι κάτι παραπάνω από ηρωικό. Καλούνται να συνδράμουν σε διάγνωση και θεραπεία κάθε ασθενή με νηφαλιότητα και λογική ετοιμότητα, συχνά με ισχνά μέσα και διαρκώς φθίνουσα εκπαιδευτική μέριμνα.

Τελευταία αντιληφθήκαμε ότι τα κενά των νοσοκομείων πανελλαδικά καλύπτονται πλέον με διασπορά συναδέλφων από ήδη ελλειμματικά πόστα. Μάλιστα η μετακίνησή τους είναι σε μορφή επιτακτικής εντολής που είναι αδύνατο να αρνηθούν. Δυστυχώς το επίπεδο οργάνωσης είναι τόσο πρόχειρο που παρά το επείγον της φύσης της εντολής μετακίνησης, έχει παγιωθεί επί σειρά ετών. Συνεπώς πρόκειται πλέον για κάλυψη πάγιων αναγκών με αθέμιτο τρόπο. Πρέπει να τονιστεί ότι η πρακτική αυτή είναι αντιεπιστημονική, παράνομη και επικίνδυνη τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ίδιους τους συναδέλφους. Η νοσηλεία των ασθενών απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και όχι αποσπασματικότητα. Επίσης οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε πληθώρα επαγγελματικών κινδύνων που έχουν να κάνουν τόσο με την εργασιακή εξουθένωσή τους όσο και με τις απαράδεκτες συνθήκες μετακίνησής τους. 
Το φαινόμενο αυτό δεν αφορά μόνο τους Παθολόγους αλλά επηρεάζει την οικονομική και κοινωνική ζωή των τοπικών κοινωνιών, καθώς ολόκληροι νομοί μένουν χωρίς στοιχειώδη περίθαλψη.

Για αυτούς τους λόγους εγκαλούμε κάθε υπεύθυνο ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη εκμετάλλευση που οδηγεί σε ολέθρια αποτελέσματα.  Ζητούμε άμεση παύση επιτακτικών μετακινήσεων, κάλυψη κενών θέσεων με συνθήκες ασφαλούς εφημέρευσης, τήρηση ωραρίων, σεβασμό αναγκών ευάλωτων ομάδων πχ μονογονεϊκών οικογενειών και θέσπιση επιστημονικών ομάδων για παρακολούθηση συνθηκών εργασίας σε κάθε νοσοκομειακό χώρο.

Ο χώρος της υγείας είναι γεμάτος από ήρωες, αλλά δεν χρειάζεται ηρωικές πράξεις, χρειάζεται επιστημονικότητα, ηρεμία και δυνατότητα ανάπτυξης. Σε αυτά τα πλαίσια η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας, θα σταθεί αρωγός σε κάθε παθολόγο οποιασδήποτε βαθμίδας και πόστου υπηρεσίας.
Οι πράξεις αυτές των  διοικούντων και σε συνδυασμό με την αποτυχία μέχρι στιγμής του εγχειρήματος του Προσωπικού Ιατρού οδηγούν την δημόσια τουλάχιστον υγεία στα βράχια, συνεχίζουν να προκαλούν την αποψίλωση του ΕΣΥ, αλλά ακόμη και ιδιωτικών δομών από Παθολόγους και φυσικά περαιτέρω φυγή προς το εξωτερικό. Για ποιο BRAIN GAIN μιλάμε:
Η εξομοίωση των Παθολόγων με  τους Γενικούς Ιατρούς και μάλιστα η υποβάθμισή τους έναντι αυτών στα Κέντρα Υγείας (με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη λειτουργικότητά τους) και ο κανιβαλισμός της ειδικότητάς μας από συναφείς ειδικότητες και εξειδικεύσεις  και σε συνδυασμό με αποδοχές εν γένει μη ανταποκρινόμενες στον όγκο και την ευθύνη της εργασίας μας, έχουν καταστήσει την Παθολογία μη ελκυστική αν όχι απωθητική για τους νέους ιατρούς. Οι λίστες αναμονής για την ειδικότητα είναι πλέον κενές ή με ελάχιστο αριθμό ενδιαφερομένων. Νοσοκομεία χωρίς παθολόγους είναι ο εφιάλτης όλων μας και έστω και στο και πέντε, ζητούμε από τον Υπουργό Υγείας τα απαραίτητα για την αναστροφή του άκρως δυσμενούς κλίματος. Ισως είναι ήδη αργά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου