Στους 4 έφθασαν οι θάνατοι λόγω λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου, από την αρχή της περιόδου μέχρι τις 14/08/2023, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε ένας ακόμη θάνατος. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 19 και έφθασε στα 40 έναντι 21 της προηγούμενης εβδομάδας.  Οι θανόντες είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ και ήταν ηλικίας άνω των 78 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 83 έτη).

Ο αριθμός περιστατικών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ έφθασε στα 37 (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ 3 περιστατικά δεν έχουν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 77 έτη (εύρος: 38 - 90 ετών).

Τα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας προέρχονται από τις Περιφερειακές ενότητες Καβάλας, Καστοριάς, Αρτας, Καρδίτσας. Λάρισας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Σερρών.

O συνολικός αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται είναι 11, ενώ 25 έλαβαν εξιτήριο.

Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας).

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.
Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

 

Ε.Ψ

Πηγές:
ΕΟΔΥ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά